Óz, a csodák csodája

2021.09.23. 13:20

Kansasi csoda, orosz módra

Erős páros a Csokonai Színház és Bocsarnikovsz, most az Óz, a csodák csodájában bizonyítottak.

Fotó: Molnár Péter

A Nagyerdei Szabadtéri Színpadon augusztus végén debütált, ősztől a Lovardában látható a debreceni teátrum egész estés családi előadása. L. Frank Baum meseregényét az az Ilja Bocsarnikovsz rendezte, akit többek között a Lear és a Három nővér kapcsán ismerhet a debreceni színházközönség. Az orosz rendező az eredeti mesét és annak világhírű film­változatát újraértelmezve nem redukálta gyerekműsorrá az Ózt: a történet a való világban, a realitásból indul el, a szereplők később öltenek mesebeli karaktert, akik csak a mindent eldöntő vihar után jelennek meg a sztoriban.

Dorothy Zsitva Réka alakításában, elbűvölő hangjával hozta magyarul a világhírű slágereket, köztük az ikonikus Over the Rainbow-t, és ezek a pillanatok tették tényleg családivá az előadást. Nemcsak a nosztalgia miatt, hanem elsősorban azért, mert a gyerekeikkel a Nagyerdőre érkező szülők a késő esti órákban valószínűleg beérték volna egy elviselhető darabbal is.

Amikor minden klappol

A rendezés, a vizuális élmény és a színészi alakítások az előadás első percétől az utolsóig arról biztosítottak, hogy nem kísérőként, hanem potenciális célközönségként érkeztem a bemutatóra. Nemcsak végig­ültem a csaknem háromórás előadást, mint néha az önmagukat családinak aposztrofáló, a gyermekízlésből gúnyt űző produkciókat: L. Frank Baum művének egyetemes mondanivalója a felnőtteket is megszólító eszköztárral jelent meg a színpadon.

A Nyugati boszorkány elektromos rolleren, Totó eleven, majd távirányított játékkutyaként, Dorothy óriásgömb belsejében gördült színpadra, a főszereplők jelmeze azonban megmaradt a klasszikus formában, épp ezért nem volt könnyű dolga a Bádogembert mozgáskultúrában is bravúrosan megformáló Kránicz Richárdnak és a Madárijesztőt alakító Herczeg Tamásnak, akik Papp István tudatosan túlkarikírozott, kimondottan szórakoztató gőgös Oroszlánja társaságában kísérik Dorothyt a szimbolikus sárga úton. A nagy varázslót, pontosabban a bátorságot, szívet, eszet és igazságot kereső, csetlő-botló társaságot két Jászai Mari-díjas színművész játéka súlyozta: Újhelyi Kinga Glinda szerepében, míg Oláh Zsuzsa meggyőzően gonosz Nyugati boszorkányként alakította a történések szálait.

Az előadást angol feliratozással láthatták a színházrajongók, ami többek között azért indokolt, mert Ilja Bocsarnikovsz rendezése nemcsak a hazai, hanem a nemzetközi közönség előtt is vastapsgyanús produkció.

SzD

Az alkotók

Rendezte: Ilja Bocsarnikovsz

Szereposztás:

Dorothy

Zsitva Réka m. v./Balázs-Bécsi Eszter (cover)

Madárijesztő (The Scare­c­row)/Hunk

Herczeg Tamás / Vranyecz Artúr (cover)

Bádogember (Tin Man)/Hickory

Kránicz Richárd

Gyáva oroszlán (Cowardly Lion)/Zeke

Papp István

Marvel professzor/Óz

Takács Dániel

Henry bácsi/Őr

Dánielfy Zsolt Jászai-díjas

Emmy néni/Glinda

Újhelyi Kinga Jászai-díjas

Miss Gultch/Nyugati boszorkány

Oláh Zsuzsa Jászai-díjas

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában