Programajánló

2021.07.14. 09:23

Visszatér a Minimum 4 egy csendes, de zenés csütörtökön

Hét év után a Nagyerdei Víztoronyban áll, pontosabban ül színpadra a debreceni Minimum 4 zenekar.

Fotó: Minimum 4-archív

Az énekesnő vidékre költözött, zenésztársai hét évet vártak a visszatérésére. Manapság leginkább a netflixes tinisorozatokban találkozhatunk ehhez hasonló történettel, de a debreceni Minimum 4 két debreceni alapító tagja valóban fiókba tette a zenekart. De csak eddig: hosszú várakozás és néhány aktív próba után a Nagyerdei Víztoronyban láthatják-hallhatják ülős koncertjüket az érdeklődők. Budai Krisztián dobost és Szabó Zsolt basszusgitárost a Napló arról kérdezte, milyen előzmények vehetnek rá négy profi muzsikust, hogy Beatlest játsszanak szvingátdolgozásban.

– Olyan világslágereket válogattunk össze, melyeket elsősorban a 40-es és 50-es korosztály ismer, így saját átdolgozásainkban mutatjuk be Michael Jackson, az AC/DC, Madonna, és többek között a Red Hot Chili Peppers ismert számait kedvenc műfajainkban, mint a jazz, pop swing, lounge vagy a blues – kezdte Szabó Zsolt, akit sokan az Iromba zenekarból és a Rocksuli tanáraként ismernek.

Budai Krisztián valóban ütős tagja a négyesnek: ebben a formációban nem dobfelszereléssel vagy kongaszetten játszik, hanem mindig olyan eszközt ragad kézbe, amilyet az adott dal megkíván. A zenei műfajt, a repertoárt, a hangszerelést és a dalok dinamikáját igyekeztünk úgy alakítani, hogy kellemes háttérzeneként szolgáljon, így

„ez alkalommal sem számítunk majd csápoló tömegre az első sorban”

– fogalmazott.

A Minimum 4 nevet – talán nem meglepően – azért viseli a formáció, mert terveik szerint minden koncertre szeretnének egy általuk kedvelt debreceni zenészt meghívni. Ez és a szakmai függetlenség is fontos Szabó Zsoltnak, aki úgy véli: az Irombához hasonlóan ebben a zenei közösségben is megmarad a zenei szabadság, így szinte lehetetlen, hogy két alkalommal ugyanúgy csendüljenek fel a dalok. – Jó, ha nagyon sok embernek játszik az ember, de mi úgy döntöttünk, hogy inkább a minőségre figyelünk oda. A látványos show és a halk, finom rezdülések ritkán férnek meg egy színpadon – összegzett a muzsikus.

– Sokan vártak a startpisztolyra, hogy mikor lehet újra színpadra állni, a pandémia időszakában azonban sokan más szakmát választottak, és hangszeres zenészként pizzafutárnak álltak, vagy az építőiparban helyezkedtek el. Nekünk szerencsénk volt, hogy online órákat, kurzusokat tarthattunk – nyilatkozták.

„A zenésznek a legjobb cégér a koncert”

– vallja a Minimum 4, és hogy tetteikkel is a mottó mögé álljanak, nem terveznek hanganyagot kiadni, sőt rögzíteni sem, így aki hallani szeretné őket, megteheti ingyenesen csütörtök este a Nagy­erdei Víztoronyban.

SZD

Borítókép: Vesza Mónika, Budai Krisztián, Szabó Zsolt és Kovács István billentyűs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában