új tárlat

2021.07.05. 18:41

Berki Viola munkáiból nyit kiállítást a Hajdú-bihari Grafikai Művésztelep

Huszonöt éves a grafikusművészet megyénkbeli gyökerei táplálta alkotói fórum.

Berki Viola önarcképe (ceruzarajz, 1953) | Reprodukció: művelődési központ

Jeles alkalomhoz érkezett a Hajdú-bihari Grafikai Művésztelep: ezen a nyáron rendezi meg a 25. alkotói kurzusát. A megnyitón – amelyet július 12-én 16 órától tartanak a derecskei művelődési központban – a hagyományokhoz hűen ezúttal is grafikai kuriózumot tárnak az érdeklődők elé: Berki Viola (1932–2001) műveiből mutatnak be válogatást.

Berki Viola önarcképe (ceruzarajz, 1953) | Reprodukció: művelődési központ

Az alkotó neve a cívisvárosi nagyközönség előtt sem hangzik ismeretlenül, hiszen Tempefői című, monumentális fali mozaikja az egykori Kölcsey művelődési központot díszítette. Pardi Sándortól, a művésztelep vezetőjétől megtudtuk: a derecskei kiállításon Berki Violának mintegy ötven munkáját mutatják be a kiskunhalasi Thorma János Múzeum gondozta gyűjteményből: a grafikai alkotások (szénrajzok, színes rézkarcnyomatok) mellett nyolc festmény is szerepel a válogatásban, valamint több tárgyi relikvia a művész életéből.

A Munkácsy-díjas alkotó a kora reneszánsz mesterek, a perzsa miniatúrák, az ikonfestészet szakmai és szellemi szintjét igyekezett megcélozni művészetében – írják a róla szóló ismertetőben, azzal együtt: a kádári kultúrpolitikában magát a tűrt művészek közé számította, aki sok lehetőségtől esett el pusztán a polgári származása miatt. Előmenetelét csak tehetségének, alkotásai szellemi és szakmai szintjének köszönhette.

Pardi Sándor hozzátette: a tárlat bemutatását már jó ideje tervezik, több mint két évvel ezelőtt elkezdtek rajta dolgozni, de egyebek közt a koronavírus is hátráltatta a munkát (a járvány miatt a művésztelep tavalyi alkotói kurzusa végül elmaradt). Az alkotások és a művész életéből származó nevezetes tárgyak július 21-ig tekinthetők majd meg a Derecske Városi Művelődési Központ és Könyvtár Móré Mihály Kisgalériájában.

A művésztelepen – mely a grafika megyénkbeli, több évszázados hagyományait igyekszik őrizni, összhangba hozva a modern és kortárs irányzatokkal, technikákkal – az idei, tíznapos alkotói idényre tizenhat képzőművészt hívtak meg. Az ez idő alatt elkészülő termést a szokásokhoz híven zárókiállításon mutatják be, melyet július 22-én nyitnak meg, ugyancsak a kisgalériában.

FGY

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában