elismerő szavak a főigazgatótól

2021.06.22. 17:58

Dicséret illeti a bihari levéltárosokat

Munkájukkal példát mutatnak az egyes embereknek, de a szakmai közösségüknek is.

Szécsi Tamás (balról) polgármester és Szálkai Tamás az emlékülésen | Fotó: Napló-archív

Fotó: KOVÁCS PÉTER

Szálkai Tamásnak, a Hajdú-Bihar Megyei Levéltár jelenlegi levéltárosának, továbbá Osváth Lajosnak, az egykori Bihar vármegye főlevéltárosának a munkáját is kiemelkedőnek nevezte Szabó Csaba, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója. Erről beszélt a Napló kérdéseire válaszolva az Esztárban a napokban megtartott emlék­ülést megelőzően. Az ünnepi alkalomra a 90 éve elhunyt Osváth Lajos emléktáblájának leleplezése kapcsán került sor.

– Egy rendkívüli ötlet született meg Szálkai Tamás kollégám fejében akkor, amikor felhívta a levéltáros ősökre a figyelmet. A Bihar Levéltárosok Útja eseménysorozat elindítása, amelynek első állomásán, Esztárban vagyunk, akár egy országos projekt is lehet. A következő állomás, 2022-ben Nadányi Zoltán, Bihar levéltárosa révén Berettyóújfalu lehet – mondta Szabó Csaba, aki részletesen beszélt Osváth Lajos munkásságáról, érdemeiről.

– Bihar vármegye esetében egy szétszakított megyéről van szó, és a bihari főlevéltárnok, Osváth Lajos, 1923-ban az egzisztenciáját, családja és saját maga megélhetését kockáztatva nem volt hajlandó a román királyra letenni az esküt. Ez egy emberi kiállás egy olyan helyzetben, amikor ha bárki is ilyen helyzetbe kerül, mindenkinek döntenie kellett volna. Ma már, hála Istennek, nem kényszerülünk ilyen kiállásra nap mint nap. Ő meghozta ezt a döntést. De mint levéltárosok, szakmailag azért vagyunk Osváth Lajosra büszkék, mert föltárta, feldolgozta és egy katalógusba rendezte Bihar vármegye középkori, mintegy háromezer nemesének kapcsolatait, a nemesi családok történetét. Elindította azokat a genealógiai, családtörténeti kutatásokat, amelyek több műnek is alapjául szolgálnak – mutatott rá Szabó Csaba.

Szécsi Tamás (balról) polgármester és Szálkai Tamás | Fotó: Napló-archív

Identitás három szinten

– Azt szoktam mondani, hogy amikor egy ember eszmél, akkor az első, amit észrevesz, az a környezete, édesanyja, édesapja, családja. Ez az első identitás minden ember személyében. A következő az, amikor kilép a ház udvarába, és akkor látja, hogy egy környezet, egy település veszi körül. Ez a második, ez a lokális identitás. A harmadik pedig a nemzeti és vallási identitás. Ha ez a három identitás az emberben rendben van, akkor az illető is rendben van; és erre kell törekedni! Ebben Osváth Lajos példát mutatott, mert ezekkel a témákkal foglalkozott, kiállt az igazáért. Az ilyen levéltáros ősöket pedig meg lehet találni, mégpedig a Nemzeti Levéltár kötelékébe tartozó mind a húsz megyében. Húsz, mert Győr-Moson-Sopron megyében Győrben és Sopronban is van levéltárunk. Tehát a húsz megyei és az országos levéltár munkatársainak érdemes felkutatni azokat az elődöket, akik méltóak arra, hogy emléktáblát kapjanak, akikről megemlékezzünk. Ez akár egy országos mozgalommá is fejlődhet. Erre példa Bihar, itt elkezdődött, úgyhogy büszkék vagyunk Szálkai Tamásra – hangsúlyozta a főigazgató.

Kovács Zsolt

Kapcsolódó cikk:

https://haon.hu/kultura/helyi-kultura/esztari-levelek-hajdu-bihar-megyei-leveltar-kiallitas-5282320/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában