kiállítás

2021.06.30. 17:58

Ady párbaja is megelevenedik az új debreceni fotótárlaton

A helytörténeti kiállításon Debrecen két keleti városrészének múltja tárul fel.

Fotó: Kovács Péter

Fotó: KOVACS PETER

A Veres Péter-kertről és a Gerébytelepről nyílt helytörténeti kiállítás – Nagyné Marton Andrea rendezésében – szerdán, a Csapókerti Közösségi Térben.

A Süveg utcai intézményben megjelenteket Papp Viktor önkormányzati képviselő köszöntötte, és rámutatott: nagyon fontos a rendezvény célja (amely nem más, mint a helyi identitás erősítése, a városrészben működő közösségek létrejöttének segítése, működésük támogatása), hiszen például a Gerébytelepet sok debreceni nem is ismeri.

Ma is itt élő leszármazott

A politikus beszélt arról is, hogy a körzet egy kompakt, egybefüggő, igazi kertvárosias városrész. Sokak szerint ezek a városrészek elhanyagoltabbak, mint a többi, pedig a valóságban az önkormányzat itt is igyekszik fejleszteni, s fokozatosan javít az itt élők helyzetén. Azért is dolgoznak, hogy még több utat tehessenek rendbe, s a vásárlási lehetőségek körét is gyarapíthassák. Papp Viktor hangsúlyozta: a városrész (melynek története egybeforrt a Geréby családéval) abszolút szerethető, élhető, és a léte szervesen összefügg a Csapókerttel. Elmondta azt is, hogy a Geréby család leszármazottja ma is a Kőműves utcában lakik.

Rácz Boglárka népdalénekes tardoskeddi dudanótái után Vajda Mária muzeológus tartott előadást az érdeklődőknek. Tamási Áron híres gondolatát idézve arra is felhívta a figyelmet, hogy otthon tudunk-e lenni olyan helyen, aminek nem ismerjük a történetét? Mint elmondta, itt jó lakni, közel a város, ismerik egymást az emberek, és fontos, hogy a beköltözők is így érezzenek.

Öttömösön nem boldogultak

– A Veres Péter-kert is egy csodálatos kertváros, és veres Péter ha feltámadna, örülne annak, hogy mennyi álma vált valóra itt – fogalmazott a muzeológus. Előadásából ugyanakkor azt is megtudhatták a vendégek, hogy a népes Geréby család tagjai 1840. október 8-án kaptak nemesi rangot. Öttömösön azonban nem boldogultak, így emiatt Debrecenbe költöztek, itt próbáltak szerencsét, s telepedtek le. A július 21-ig megtekinthető kiállításon a Gerébyekről, a korabeli Debrecenről és az érintett városrészekről is gazdag összeállítást tanulmányozhatnak a látogatók, s mindemellett megsárgult portrékat, térképeket, utcaképeket és régi hirdetéseket is megcsodálhatnak. Sőt, azt is megtudhatják, hogy Geréby Pál és Ady Endre párbaja miként végződött.

VA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában