elismerést kaptak

2021.05.03. 19:14

Tovább éltetik a kézművességet, díjakat nyertek a nádudvariak

A nádudvari népi kézműves iskola volt és jelenlegi diákjainak értékes alkotásait díjazták a nívós tárlaton.

Fotó: Iskolai archívum, Varró Sára-archív

A legmívesebb népművészeti alkotásokat bemutató Élő Népművészet – Országos Népművészeti Kiállítást 1973 óta idén 17. alkalommal szervezik meg, amelyre a kézművesek, alkotóközösségek, népi iparművészek remekei kétlépcsős pályázat útján kerülhetnek be.

A tárlat ötévente bemutatja az adott időszakban készült legmívesebb, legszebb népművészeti alkotásokat a Kárpát-medencéből. Idén a Hagyományok Háza ad otthont a népi kézművesek legkiemelkedőbb seregszemléjének. A kiállítás alkotóit díjazzák is. A legnagyobb értékű elismerés a Gránátalma-díj, amellyel idén 35 alkotót díjaztak, és ezen felül közel 150 arany-, ezüst- és bronzoklevelet ítéltek oda a legkiválóbb népművészeknek és alkotóközösségeknek. A FolkTREND-díjat a kiemelten innovatív alkotásoknak ajánlotta fel az agrárminisztérium.

– Nagy öröm iskolánk számára, hogy több jelenlegi és egykori tanítványunk pályázott és kapott elismerést az idei esztendőben – mondta Benő-Nagy Réka, a Nádudvari Népi Kézműves Szakgimnázium és Kollégium intézményvezetője. A nappali tagozatos diákok sikerei azt bizonyítják, hogy a fiatalságban, a jövő nemzedékében ott van az elkötelezettség, a lehetőség, a tehetség – vélekedett.

Az iskola jelenlegi tanulói közül Fülöp Liza nemezkészítő mestereivel együtt kapott aranyoklevelet. Bukits Eszter 2017-ben végezett nemezkészítőként arany-, míg Szath­máriné Győri Tünde szövőként ezüstoklevelet kapott. Koós Dezső bőrműves bronzoklevelet vehet majd át, ő a tanulmányait nappali tagozaton 2020-ban fejezte be. Nagy büszkesége az iskolának, hogy a FolkTREND-díjat a 2018-ban nappali tagozaton végzett Varró Sára takács kapta. Egykori felnőtt tanítványaik sikerei azért nagyon fontosak a számukra, mert ők azok, akik az ország számos területén továbbvihetik a mesterségeket.

ML

Nádudvari díjazottak

Ezüstoklevél:

Csíki Emőke – nemezkészítő

Juhász Áron – bőrműves

Rózsa Sándorné – takács

Aranyoklevél:

Árvai Anikó és Vetró Mihály – nemezkészítő

Barta Csilla – nemezkészítő

Bors Franciska – nemezkészítő

Józsa Szaka Kata – nemezkészítő

Gránátalma-díj:

Németh Bea – nemezkészítő

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában