érdekes információk

2021.05.19. 12:18

Kódokkal utazhattunk múltba a Déri Múzeum kalandjátékán

Kire hasonlít a férfiszobor a Déri Múzeum előtt? Ez is kiderült az intézmény hétvégi játékán.

Fotó: Molnár Péter

Nem maradtak múzeumi élmény nélkül a hétvégén azok a debreceniek, akik a Déri téren jártak. A Határ-sorsok és az intézmény más kiállításai is csak védettségi igazolvánnyal látogathatóak, a múzeum most süllyesztett parkjában szabadtéri programmal jelentkezett. A Napló munkatársának szombat délelőtti ottjártakor gyerekekkel volt tele a füves terület, de kérdésünkre néhány szülő maga is kipróbálta a Közösségek hete alkalmából összeállított játéksorozatot.

Fotó: Molnár Péter

A téren található szobrok, fák előtt a szemfüles járókelők QR-kódokat tartalmazó leszúrt táblákkal találkozhattak, melyek a múzeum honlapjára vezetve sok érdekességet osztottak meg a Déri téren látható műemlékekkel kapcsolatban.

A Párizsi Világkiállításon

Medgyessy Ferenc allegorikus szobrai, melyek a Tudományt, a Néprajzot, a Művészetet és a Régészetet szimbolizálják. Györgyi Dénes építész 1937-ben, a Párizsi Világkiállítás magyar pavilonja előtti teret díszítette a szoborcsoporttal. A világkiállítás szakmai zsűrije Grand Prix kitüntetéssel jutalmazta Medgyessyt. A világkiállítás végén, 1938 februárjában a szobrok visszakerültek a számukra kialakított térbe.

Fotó: Vass Attila

Medgyessy szoborcsoportja közül a kürtöt kezében tartó Néprajzról sokan csak a Közösségek hete játékából tudták meg, hogy a szobrász önarcképe. Medgyessy a szobor elkészülte után úgy fogalmazott: – Idegen híján az öcsémről kezdtem, sürgősség miatt magamról folytattam.

Egyelőre még csak a kiállítások látogathatóak a Déri Múzeum épületében, a programokra és a múzeumpedagógiai foglalkozásra várnunk kell. Nemrég dr. Angi János igazgató a Naplónak elmondta, hogy a kora nyár másik nagy eseménye hagyományosan a Múzeumok éjszakája lesz.

Fókuszban az összefogás ereje

– E rendkívüli alkalommal megpróbáljuk újra minél szélesebb kínálattal szolgálni a debreceni és a városon kívülről érkező látogatókat. Előadások, tárlatvezetések, múzeumpedagógiai foglalkozások, koncertek és más események egész sora várja majd a remélhetően szép számú közönséget – összegzett a Déri Múzeum igazgatója a népszerű Múzeumok éjszakájáról. A Közösségek hetét egyébként hagyományteremtő céllal először 2017-ben rendezte meg a Cselekvő közösségek uniós projekt égisze alatt együttműködő Szabadtéri Néprajzi Múzeum, a Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ, az Országos Széchényi Könyvtár és az NMI Művelődési Intézet. A rendezvénysorozatnak az a célja, hogy a közösségekben rejlő értékekre hívja fel a figyelmet. A kezdeményezéseket központba állítva bemutatja a közösségek megtartó erejét, az összefogás jó példáit is.

Szakál Adrienn

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában