Mesélő helytörténet

2021.05.24. 18:10

Már Bocskai hajdúi is láthatták a dorogi erődfalat

Nemcsak a település, hanem a megye egyik legrégebbi építménye a hajdúdorogi erődfal.

Fotó: Hajdú-Bihar Megyei Értéktár

A Tokaji utca 2–4. szám alatt található, évszázadokkal ezelőtt épült téglafal a hajdúvárosi örökség része, s műemléki védelem alatt áll. Ez az építmény valójában egy 50 méter hosszú templomerőd-maradvány, mely ma a görögkatolikus székesegyház kertjének északi oldalát szegélyezi.

– Kutatások bizonyítják, hogy az egyenes falszakasz már Bocskai István hajdúinak letelepedése előtt felépülhetett, majd a létrejövő hajdúváros életében is jelentős szerepet töltött be, hiszen részét képezte a település védelmi rendszerének. A lakosság az országban folyó hadakozások, a törökök terjeszkedése miatt már jóval Bocskai István adományozását megelőzően rákényszerült arra, hogy városa védelme érdekében erődítmény jellegű építményt hozzon létre – olvasható a Hajdú-Bihar Megyei Értéktár gyűjteményében.

A hajdúk a betelepülésük után a meglévő falakat megerősítették, továbbfejlesztették. A tornyokkal és bástyákkal is tagolt, templom körüli védőrendszer a hajdúvárosok elengedhetetlen tartozékává vált, így a többi hajdúvároshoz hasonlóan Dorogra is a hármas tagozódás lett a jellemző. Ezt a településszerkezetet azonban nem csak a városok használták, ugyanis struktúrájuk megegyezik a korabeli végvárak felépítésével is.

Lőrésekkel a védelemért

A ma is látható erődfal egykoron a belső vár részét képezte. Legfontosabb funkciója a város középpontjában emelt templom védelme volt. A védőfallal gondosan körülvett templomhoz pedig külön őrtorony is tartozott, ahonnan megfigyelhették a közelgő ellenséget, így felkészülve az esetleges védekezésre. Az erődített templom legvégső menedékként is szolgált az ellenség által körülvett lakosok számára, ahova vész esetén visszahúzódhattak. A hajdúvárosokra, így Dorogra is jellemző volt, hogy az erődfallal megerősített templomot egy kis, alig látható dombra helyezték el. A hajdúdorogi erődfal fennmaradt szakaszán a feltáráskor kibontottak néhány kulcslyuk alakú lőrést is, hogy azokat eredeti formájukban is megtekinthessék az érdeklődők – derül ki az értéktár ismertetőjéből.

HBN

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában