tárlat és plakátverseny

2021.04.28. 16:06

Testvérvárosok a kirakatban és a rajzlapon

A nemzetközi kapcsolatokra hívja fel a figyelmet a DEMKI.

Halász D. János és Puskás István mutatta be az új kirakattárlatot | Fotó: Molnár Péter

Új látnivalóval gazdagodott szerdán Debrecen belvárosa, a Kossuth és a Piac utca sarkán található utcafronti üvegfelületek mögött a DEMKI rendezte be legújabb kirakattárlatát. A kezdeményezésről Puskás István alpolgármester és Halász D. János, az intézmény igazgatója mondta el kora délután a legfontosabb tudnivalókat. Puskás István kiemelte: a jelenlegi kiállítás témája és apropója Debrecen testvérvárosi kapcsolatai.

Halász D. János és Puskás István mutatta be az új kirakattárlatot | Fotó: Molnár Péter

– Nemcsak a családok, hanem a város is bezárkózott az utóbbi időben, a nemzetközi kapcsolatok aktív élete nélkül működünk immár másfél éve – emlékeztetett a politikus, majd hozzáfűzte: 2022-ben valósíthatóak majd meg a tavalyra tervezett nemzetközi programok. Puskás István Debrecen testvérvárosainak jelentőségét illetően megemlítette a Virágkarnevált is, melyet idén a külföldi fellépő művészcsoportok nélkül tudtak megszervezni, ezeket a személyes élményeket hivatott most kárpótolni a kirakattárlat.

Alkotásra invitálnak

Halász D. János | Fotó: Molnár Péter

Néhány nappal ezelőtt volt a testvérvárosok nemzetközi napja, ennek kapcsán Határtalan összetartozás címmel plakátpályázatot is hirdetett a DEMKI. A cél, hogy a jelentkezők Debrecen és testvérvárosainak élénk kulturális kapcsolatát mutassák be az alkotásaikkal. Ennek részleteiről Halász D. János tájékoztatott. Az intézményvezető először arról beszélt, hogy a pandémiás időszakban a kulturális intézmények egyik legfontosabb feladata az volt, hogy fenntartsák a már kialakult kapcsolataikat, hasonlóan a testvérvárosi háló erősítését szolgáló táralthoz és alkotói versenyhez. – A belvárosban jelenleg négy helyen láthatóak a testvérvárosainkat bemutató kirakattárlatok, emellett néhány nap múlva egy online tárlattal is jelentkezünk – jegyezte meg a DEMKI igazgatója. Elmondta továbbá, hogy a poszterpályázatra akár kisebb alkotói csoportok is jelentkezhetnek, és egy pályázó több munkával is nevezhet a kiírásra. Mint elhangzott, a legjobb pályamunkákat Debrecen több pontján is kiállítják majd, a győztesek ajándékcsomagot kapnak.

SzD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában