búcsúzik a falutól

2021.03.04. 20:31

Váradszentmártonban folytatja a szolgálatot Origen Sabau

Öt évre érkezett, 24 esztendeig maradt – dr. Origen Sabau bejelentette távozását Körösszegapátiból.

Fotó: Vmirjáncki József

Elköltözik a faluból dr. Origen Sabau ortodox tisztelendő, esperes. 1997-ben öt évre érkezett misszionárius papként, és most 24 év után, Sofronie ortodox püspök hívására Váradszentmárton tisztelendője lesz. Nem fog azonban teljesen elszakadni a körösszegapáti híveitől, a településtől. Továbbra is tagja marad a román kisebbség Hajdú-Bihar megyei, illetve a körösszegapáti települési önkormányzat elnökségének. Van olyan pályázati fejlesztés, amelynek megvalósítása még nem ért véget, ezt irányításával fogják befejezni.

– Olyan megtisztelő ajánlatot kaptam, amelyet az embernek egy bizonyos életkorban nem szabad visszautasítani. Sofronie, a Nagyváradon székelő Bihar és Szilágy megye ortodox püspöke hívott meg, hogy a Nagyvárad melletti Váradszentmárton (Sinmartin) település ortodox tisztelendője legyek – válaszolta Origen Sabau a távozása okáról érdeklődő kérdésünkre. Hozzátette azonban, hogy nem fog teljesen elszakadni a körös­szegapáti híveitől, a településtől. Továbbra is tagja marad a román kisebbség Hajdú-Bihar megyei, illetve Körösszegapáti település önkormányzata elnökségének. Van olyan pályázati fejlesztés, amelynek megvalósítása még nem ért véget. Ezt irányításával fogják befejezni. Arra pedig, hogy helyét ki veszi át Körösszegapátiban, azt válaszolta, hogy ezt a Gyulán székelő Siluan püspök atya fogja eldönteni. – Huszonnégy évet dolgoztam Körösszegapátiban. Életem legszebb korszakát töltöttem itt. A vallási felekezettől függetlenül nagyon sok olyan embert ismertem meg, akikkel összefogva maradandókat tudtunk alkotni – fogalmazott.

Fotó: Vmirjáncki József

Együtt a családdal

Az akkor 28 éves Origen Sabau ortodox tiszteletes 1997. március 17-én érkezett misszionáriusként a faluba. A jövetele előtt készült el az ortodox templom udvarán egy új parókia, ami tökéletesen megfelelt a legújabb követelményeknek. Az újonnan érkezett tisztelendőt 1997 márciusában szentelték fel és iktatták be a település tisztelendőjévé. Az ünnepélyes beiktatás után Origen Sabau elmondta, hogy tudása legjavát adva, hasznos polgára szeretne lenni a település közösségének.

Körösszegapátiba költözött a tisztelendő felesége, Lavinia, aki annak az évnek a márciusában adott életet Dorián nevű kisfiuknak. A család létszáma később még egy fiúval, Dáriusszal gyarapodott. Ők ma már a nagyváradi orvosi egyetem hallgatói.

Origen Sabau tisztelendő a Körösszegapátiban eltöltött 24 éve alatt betartotta az ünnepélyes beiktatásán tett kijelentését, valóban hasznos tagja lett az általa irányított egyházközségnek és a falunak. Január 31-én bejelentette, hogy hamarosan eltávozik a községből.

Tevékenysége során megújult az ortodox templom – új freskók kerültek a falakra, újjáfestették az ikonosztázt, megújult a szentély. A templomban korszerű padlófűtést alakítottak ki, a tetejére új keresztet helyeztek fel, miközben új kerítést is építettek. A tisztelendő azonban tovább tervezgetett. Az európai uniós pályázat adta lehetőséget megragadva, a templom kertje mellett lévő területet, amely régebben kenderáztató vizes terület volt, csodálatos, kulturált pihenőparkká alakíttatta. A terület alkalmas arra, hogy ott jó időben miséket is tartsanak. A parókia kertjét és a pihenőparkot egymástól székelykapu választja el. A tisztelendő sokéves tevékenysége által a körös­szegapáti ortodox templom és annak kertje Bihar egyik legszebb épülete és környezete lett.

Rendezvények sokasága

A tisztelendő tartalommal is megtöltötte a templomot és a mellette lévő parkot. Számos új egyházi és közéleti esemény is történt ott. Gondoskodott a nemzetiségi énekkar működtetéséről, kiváló szakembert javasolt a vezetéséhez. Sokan fognak emlékezni a húsvéti, pünkösdi körmenetekre, a karácsonyi együtt éneklésekre. Gyümölcsöző kapcsolatot alakított ki a határon túli települések ortodox közösségeivel. Nagyvárad, Vaskóh, Rév, Székelyhíd egy-egy közössége mély kapcsolatot létesített a körösszegapátiakkal. Két-három napos utazásokon évente végigjárták Erdély nevezetes kolostorait, ezeken a kirándulásokon részt vehettek a nem ortodox hívek is. Miután elkészült a pihenőpark, ott a jó időben nyáron és ősszel ökumenikus baráti összejöveteleket szervezett, amelyeken a település lakói vallási felekezetre való tekintet nélkül ott lehettek. Itt-tartózkodása idején figyelemmel kísérte a településen történő változásokat. Jó kapcsolatot alakított ki a helyi református lelkésszel is. Részt vettek egymás rendezvényein. A román kisebbségi önkormányzat elnöksége is tagjává választotta. Közben a Biharban tevékenykedő ortodox tisztelendőtársai esperesükké emelték. Mindezek mellett még arra is jutott ideje, hogy doktori tudományos fokozatot szerezzen. Annyi bizonyos, hogy nemcsak az ortodoxok, hanem a településen élő más vallásúak is emlékezni fognak aktív tevékenységére, értékeket létrehozó, gyarapító munkájára.

Vmirjáncki József

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában