Az én sztorim

2021.03.22. 10:04

Sztár voltam Hofinál

„A legnagyobb név már akkor is Hofi volt, mindenki őt várta” | Fotó: Fortepan

1975-ben hivatásos előadóművész lettem. És erről papírom is van. A rendszerváltozás után talán ez az egyetlen okmány, amit a mai napig elismernek. A különbség annyi, hogy akkoriban beírták a személyi igazolványba a foglalkozást, illetve a végzettséget. Nekem az volt bejegyezve: vegyésztechnikus. Amikor megkaptam az ORI – Országos Rendező Iroda – passzusát, gyorsan „elvesztettem” a személyim, kértem egy másikat, az új státusz miatt. Azt, hogy hogyan kaptam meg vizsga meg felkészülés híján, egy hosszabb mesét is megér. Maradjunk annyiban, a legendás debreceni zenekar vezetője, az Astor dobosa, a ma is köztünk lévő Seicher Tibor intézte két perc alatt. Egyébként ő volt az, aki kitalálta, hogy a zenekar plakátján szerepeljen egy oroszlán, de úgy, hogy ő éppen simogatja. Kimentünk városunk állatkertjébe, hatan berontottunk az irodába. Megálltunk a főnök asztala előtt, ahol a következő játszódott le. Tibi előrelépett és megszólalt: – Seicher vagyok az Astorból. Ne mondja, hogy nem ismer!

A meglepett igazgató meg sem mert szólalni. – Hozza ki nekünk az oroszlánt!

Mindeközben Leó, Núbia királya hosszan üvöltözött kifutójában. Természetesen ott is maradt. Rövid idő alatt kitettek bennünket. Tibi morgolódott az autóban: – Nincs ezekben semmi tisztelet. Pedig az oroszlán ketrecét is én terveztem.

Visszatérve: megvolt a papírom, most már mehettem bárhová konferálni meg stand-upolni. Jöttek-mentek a legnagyobb nevek akkoriban városunkban. Volt olyan nap, amikor hét-nyolc előadást is lezavartunk – ezt hívták a szlengben hakninak – egyetlen nap alatt. Hogyan kerültünk közéjük? Mi, debreceniek szerveztük a bulikat, ezért betehettük magunkat az előadás első részébe. Néhány évig így állt össze a program. Ötven perc mi: Heller Tomi, Hadházi András táncdal, Kállai Bori, Lovass Lajos magyar nóta, néha a színház tánckara és jómagam. A legnagyobb név már akkor is Hofi volt. Ha jól emlékszem, Heller fűzte meg, hogy jöjjön le két napra. Első alkalommal cégekhez mentünk, de a második nap három előadásra mentek el a jegyek pillanatok alatt az Aranybikában lévő Bartók teremben. Akkortájt ezerötszázan ülhettek be.

Amikor megtudtam, összeszorult a gyomrom. Pláne úgy, hogy én vezettem a műsort végig, de a második rész az csak Gézáé volt. A vezérkar kitalálta, legyek én az „előzenekar” a szünet után, aztán jöjjön Hofi. Írtam egy új tíz percet. Na most ilyenkor senki sem rád kíváncsi. Minden néző már a nagy Ő-re van kihegyezve, tudja a publikum, hogy mit kap, mit várhat. Ezért ha egy kicsit is okos vagy, nem éghetsz meg, mindenen nevetnek, tapsolnak, mert mindjárt jön.

„A legnagyobb név már akkor is Hofi volt, mindenki őt várta” | Fotó: Fortepan

A szünet húsz perc volt. A közönség viszont alig akart elmozdulni a helyéről. Olyan felcsigázott állapotban voltak, ami rám is hatott. Élveztem a felvezető tíz percemet. Háromszor kellett visszamenni meghajolni. A harmadik előtt valaki megfogta a vállamat a függöny mögött, visszahúzott, majd a fülembe sziszegte: – Nem a Hofi műsorában kell sztárnak lenni! – és kiment a tapsomra.

Sokáig nem beszéltünk egymással. Nem nehezteltem, sőt, határtalanul boldog voltam, és most is köszönöm neki a lehetőséget. Aztán eltelt vagy öt esztendő, amikor a Mikroszkóp Színpad műsorát néztem Pesten. Az előadás végén a színház klubjában ücsörögtem Hellerrel, két asztallal odébb Hofi szórta a poénokat egy nagyobb társaság közepén. Vagy fél óra múlva átkiabált: – Te, Heller, ha majd bejön ide Weisz, mondd meg neki, én nem haragszom. Sőt!

Megittunk egy üveg bort, és jót dumáltunk. Egy-két poénra külön felhívta a figyelmemet, de soha többé nem kerültünk össze egy műsorba.

Weisz György,

a Napló korábbi munkatársa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában