februárban nyitna az apolló

2021.01.17. 15:31

Fejér Tamás: számos alkotás csak arra vár, hogy megteljenek a filmszínházak

A szigorítások ugyan február 1-ig elhúzódnak, a debreceni mozi vezetője, ha óvatosan is, de nyitást remél.

Fejér Tamás bízik abban, hogy ha a terv zöld jelzést kap, tavasszal elkezdődhetnek a munkálatok

Fotó: Molnár Péter

A Napló Fejér Tamást arról kérdezte, milyen víziókkal áll a remélhetőleg már kevésbé viszontagságos 2021 előtt, mikor és milyen filmre ülhet be először a debreceni és a hazai közönség, illetve hogyan húzzák fel a kesztyűt az egyre népszerűbb streaminggel szemben.

A szakember azzal kezdte, hogy februári nyitásban reménykedik, de úgy véli, hogy minden korlátozás nélkül csak májusban-júniusban ülhetünk be a moziba. – Arra számítunk, hogy megint a megfelelő távolság betartásával, szétültetéssel, maszkban jöhetnek majd be a látogatók, de ez is jobb, mint zárva lenni – jegyezte meg Fejér Tamás, aki szerint az egyébként is nehéz időszakot megélő moziknak most a megváltozott filmnézési szokásokkal is szembe kell néznie.

Fejér Tamás bízik abban, hogy ha a terv zöld jelzést kap, tavasszal elkezdődhetnek a munkálatok
Fotó: Molnár Péter

Megújul a Kertész terem

– Másfél évtizedes folyamat zajlott le felgyorsítva, mindössze egy év alatt a mozi–streaming csatában, az utóbbi javára. A mozik semmit nem tudtak ellenszolgáltatásként nyújtani akkor sem, amikor néhány hónapra kinyitottunk, mivel nagy premierek alig voltak, emellett a korlátozások is hátráltatták az üzemelést – mutatott rá a szakember. A mozivezető szerint az újranyitásnál azok, akik berendezkedtek már az otthoni filmes fogyasztásra, kirobbanthatatlanok lesznek majd a nappaliból.

„Hiszünk abban, hogy a mozivarázs, a hatalmas vászon varázsa újra teret nyer”

– vallott Fejér Tamás, majd arról beszélt, hogy az Apollóhoz hasonlóan a világ összes olyan mozijának, ahol vannak technikai elmaradások, fejlődni és fejleszteni kell. Mint elmondta, az Apolló Kertész Mihály terme nem felel meg a 2021-es elvárásoknak. A korszerűsítésre már megvannak a terveik, de az is előfordulhat, hogy idén már nem lesz rá pénze a városvezetésnek. Ha viszont zöld utat kap a projekt, már március-áprilisban megkezdődhetnek a munkálatok.

– Az is hátráltató ebben a helyzetben, hogy a filmforgalmazók szokásai is negatívan érinthetnek minket, mivel a filmgyártó szabadon dönthet arról, hogy milyen felületen terjeszti a produktumát – hangsúlyozta Fejér Tamás. Példaként említette a WarnerMedia körüli botrányt. A cégnek saját streamingcsatornája Amerikában HBO Max, itthon még HBO Go néven fut. A Wonder Woman karácsonykor az amerikai mozikban és az HBO Maxon debütált, így elérhető a kalózverzió is. Emiatt ha a hazai mozik kinyitnak, sokan már nem fogják megnézni. Az Apolló mozi vezetője kiemelte: rengeteg film van, amit még nem mutattak be sehol, hanem dobozban ülve várja a mozik kinyitását. – A tavalyi év egyik legnagyobb sikervárományosát, Daniel Craig utolsó James Bond-filmjét, nem fogják piacra dobni a korlátozások alatt, mert nem tudna olyan eredményeket produkálni, mint békeidőben – mondta a szakember. Fejér Tamás szerint az illegális letöltések is nehezítik a filmszínházak helyzetét, ezért 2021 egyik nagy célkitűzése lehet itthon, hogy a piaci szektor egységesen lépjen fel a kalózplatformok ellen.

Zöldre vár

A hazai kínálatból szemezgetve megtudtuk, idén bemutatják Herendi Gábor Toxikomáját, egy magyar horrorfilmet Post Mortem címmel, emellett bemutatásra vár Madarász Isti Átjáróház című horrorvígjátéka is. – Most minden mozi zöld jelzésre vár, és ha újranyitnak a filmszínházak, egy héten belül ki fog alakulni az elérhető filmkínálat – összegzett Fejér Tamás.

SZD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában