adventi hangulat

2020.12.14. 19:27

Ünnepi díszbe öltöztette a várost a Téglási Alkotóműhely

Téglás városközpontja eddig nem látott díszkivilágítást kapott; látva a gyerekek örömét, hallva a kicsik jókedvű nevetését, még értékesebbé válik minden dísz, minden fény.

Fotó: polgármesteri hivatal

Igazi közösségi összefogással valósult meg ez az ünnepi hangulat, amiben többek között a Téglási Alkotóműhely is nagy szerepet vállalt.

A karácsonyfára díszeket készítettek, a régieket felújították, a megtervezett látványnak megfelelően feldíszítették a fát és a kivilágított kapuk sorát, mely ahhoz a nagy fénygömbhöz vezet, amelyben már hetek óta szívesen szelfiznek az emberek, a családok. Sőt, a fénygömb kivilágítását megtervezték és elkészítették, mindezt csapatmunkában, önzetlenül Téglásért.

Az alkotóműhely csendben, az alkotás öröméért jön össze hónapról hónapra. Idén a vírushelyzet miatt többször az internet segítségével, de folyamatosan alkotnak a műhely tagjai. Elég megnéznünk a közösségi oldalukat, 11 országból kattintanak ide, csaknem négyszázan passzív és körülbelül harmincan aktív tagok a Téglási Alkotóműhelyben. – A kezdeményezés egy óvodapedagógusi mesterprogram részeként indult, amelynek kulcsszava a kooperáció, az együttműködés, az együtt gondolkodás. Alapvetően az adta az ötletet, hogy az ovis tehetséges gyerekek fejlesztése mellett, „kilépve az intézmény falai közül, családokat szólítsak meg” – idézte fel Tóthné Gudász Tünde óvodapedagógus, az alkotóműhely vezetője.

Szabó Miklós | Fotó: polgármesteri hivatal

Fontos volt számára, hogy helyben alakítsa ki a „Családi kuckó”-t, amelynek az önkormányzat biztosított helyszínt. Az első foglalkozásokat követően népszerű és fontos közösségépítő hely lett a kuckó, ahol a kézműveskedés mellett beszélgettek a családok egymással is, miközben gyermekeikkel közösen készítették el – leginkább újrahasznosított anyagokból – az alkotásukat. A program azonban véget ért, és hónapokig nem működött. Az embereknek hiányzott a kuckó, az együttlét és az alkotás. Majd 2018 novemberében egy nyertes pályázatnak köszönhetően a városi önkormányzat kereste meg a műhely vezetőjét, aki boldogan folytatta az elkezdett utat, amely valójában gyerekkora óta jelen van az életében. Most is arra tanítja a műhelytagokat, hogyan lehet hulladékból hasznosat, szépet készíteni, miközben mindenki saját kreativitásán keresztül valósítja meg az egyedi virágokat lyukas harisnyákból, a díszített bögréket félretett, megmaradt szalvétából, ékszereket a megunt pólóból, díszeket, tárgyakat az újságpapírból.

Közben továbbra is együtt vannak, hol az online térben, hol a valóságosban, mert az emberi léleknek szüksége van egy közösségre, miközben kifejtheti és fejlesztheti saját képességeit is.

A tagok az új és újabb alkotásaikról készült képeket töltik fel a közösségi oldal csoportjába. Az út a lényeg, a feltöltődés, az együtt töltött idő. Mindig vannak újonnan érkezők, és olyanok, akiknek új ötleteik vannak, segítik egymást, és elfelejtik egy-két órára a világ baját.

Természetesen az óvodában továbbra is működik a tehetséggondozás: idén harmadjára kiválóan akkreditált tehetségműhely a Zeneovival és a Közlekedési Tehetségműhellyel együtt.

Alkotó csoportokhoz tartozni, alkotásokat készíteni folyamatosan megújuló öröm egy életen át. Ezt az örömöt, szeretettel készített díszeket láthatjuk most Téglás városának főterén, és érezhetjük, hogy a szándék célba ért, amihez többek között hozzájárult az alkotóműhely is.

Kerekes-Bíró Éva

Borítóképünkön Tóthné Gudász Tünde, Vislóczkiné Szabó Szilvia, Szabó Sándorné és Baranyi Hajnalka látható

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában