zajlik a munka

2020.11.05. 08:52

Finisben a közművelődés átszervezése

Továbbra is a legfontosabb cél a kulturális alapellátás városi szintű összehangolása.

A Debreceni Művelődési Központ (DMK) jogutód nélküli megszüntetése számos olyan kisebb-nagyobb változtatással jár, melyekről a legutóbbi testületi ülésen határoztak a képviselők. A közgyűlés idén júliusban döntött a közművelődési és a könyvtári feladatellátás átszervezéséről, és kinyilvánította azon szándékát, hogy a DMK-t, mint költségvetési szervet 2020. december 31-gyel megszünteti, és feladatait átadja a Debreceni Ifjúsági Szolgáltató Nonprofit Kft. (DISZ) részére közfeladat-ellátási és továbbfoglalkoztatási kötelezettséggel. Az átszervezés két szakaszban alakítja át a város közművelődési feladatait, úgy, hogy a város kulturális alapellátása nem sérül – szögezi le a kapcsolódó előterjesztés.

Elérhető alapszolgáltatások

Első lépésként megtörtént a közművelődési feladatok összehangolása a könyvtári szolgáltatásokkal, a közművelődéshez szorosan nem kötődő feladatok elvonása a DMK-tól, valamint – a hatékonyabb ingatlangazdálkodás érdekében – az ingatlanok átcsoportosítása a DMK és a Méliusz Juhász Péter Könyvtár között. Második lépésben (a csütörtöki döntés értelmében) a közművelődési alapszolgáltatások újraszervezése történik úgy, hogy a közművelődési intézmény feladatait az önkormányzat 100 százalékos tulajdonában álló nonprofit gazdasági társaság fogja ellátni, és emellett nagyobb hangsúlyt kapnak a nonprofit szervezetekkel és az egyházakkal kötött közművelődési megállapodások, amelyek elsősorban közösségi színterek működtetésére irányulnak. Továbbra is a legfontosabb cél a kulturális alapellátás városi szintű összehangolása a még meglévő párhuzamosságok megszüntetésével olyan módon, hogy az ellátatlan településrészeken is elérhetők legyenek az alapszolgáltatások – hangsúlyozza a javaslat.

A DISZ nevet is vált: DEMKI Debreceni Művelődési Központ és Ifjúsági Ház Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság, rövidített cégneve DEMKI Nonprofit Kft. lesz. 2020. szeptember 14-ig a DMK közalkalmazottai nyilatkoztak a munkáltatói ajánlatok elfogadásáról. Az átvétel időpontjában fennálló munkaviszonyból származó jogok és kötelezettségek átszállnak az átadó munkáltatóról az átvevő munkáltatóra, ezáltal azon munkavállalókat, akik 2020. december 31-én munkaviszonyban állnak a DMK-ban, a DISZ köteles továbbfoglalkoztatni – hangsúlyozza az előterjesztés. Jelenleg a DISZ átlagos állományi létszáma 10 fő, melyből 2 fő fizikai, 8 fő szellemi foglalkozású; január 1-től a létszám 26 álláshellyel nő, így álláshelyeinek száma 36 lesz, melyből 19 szakmai, 15 üzemeltetési, 2 határozott idejű (pályázatos) álláshely. A megnövekedett feladatellátásra és munkaszervezésre tekintettel a DISZ ügyvezetője, Halász Dániel János alapbérét január 1-től bruttó 700 ezer forint/hó összegben állapították meg. A DMK jogutód nélküli megszüntetésére tekintettel Jantyik Zsolt István igazgatói munkaköre 2020. december 31. napjával megszűnik, munkaviszonya azonban nem, az január 1-től a DEMKI Nonprofit Kft.-vel fog fennállni.

2021. január 1-től a DISZ ingyenes hasznosításába kerül a jelenleg a DMK vagyonkezelésében lévő, Nagy-Gál István utca 6. szám alatti ingatlan (Tímárház), a Szent Anna utca 18. szám alatti ingatlan (Belvárosi Alkotóműhely) és a Jerikó utca 17–21. szám alatti ingatlanrész (Újkerti Közösségi Ház). A törvény alapján a DMK megszüntetésével kapcsolatban a testületi döntés meghozatala előtt az emberi erőforrások minisztere véleményét be kellett szerezni. A miniszter az átszervezést támogatja.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában