a járvány alatt is helytállnak

2020.10.18. 17:00

A fiatalokkal is megismertetnék a nótát: új tagokat keres a Délibáb

Új műkedvelő énekes tagok befogadására is nyitott a cívisvárosi Délibáb Nóta Egyesület.

Fotó: Délibáb Nóta Egyesület-archív

Tizenkét évvel ezelőtt egy tucat műkedvelő énekes úgy döntött, megalapítja a Délibáb Nóta Egyesületet. Fő céljuk az volt, hogy rendszeres előadások tartásával kielégítsék a közönség azon rétegének az igényét, akik műkedvelői szinten is kedvelik a nótákat, a szép melódiákat, ugyanakkor a fiatal korosztálynak is lehetővé tegyék a nótáknak mint a magyar nép egyedülálló, különleges dalkincsének megismerését, megkedveltetését. Nagy Zsolt, az egyesület tagja és konferansziéja azt is elmondta: az alapító tagok közül hárman a mai napig is öregbítik az egyesület hírnevét.

Tehetségeket keresnek

„Jelenleg tizenhárom taggal rendelkezünk, de az évek folyamán számos énekest köszönthettünk tagjaink sorában. Sajnos vannak olyanok is, akik már nincsenek közöttünk, de mindig jönnek újak”

– tette hozzá. Az egyesület egyébként szívesen ad lehetőséget olyan énekeseknek, akik szeretik a magyar nótákat, népdalokat, slágereket, sanzonokat, operetteket, hiszen tagjaik repertoárjában számos műfaj szerepel, melyet nézőik és vendégeik szeretettel fogadnak. Az is kiderült, nagy örömmel mutatnak be fiatal tehetségeket is a műsoraikon, akik akár így tagjaik sorába is bekerülhetnek. Az egyesület elnök asszonya, Kaszár Mária hozzátette, jelenleg keresik azokat a jó hangú, énekelni tudó és szerető férfiakat, akik meghallgatást, elbeszélgetést követően szívesen válnának egyesületük új tagjaivá.

– Az egyesület énekesei önállóan vagy kisebb csoportokban is fel szoktak lépni különböző rendezvényeken, bálokon, így az ország sok városában megfordultunk már. Énekeseink akár versenyeken is szeretettel megmérettetik magukat. A HAKME által, 2018 novemberében, a fővárosban megszervezett VI. Arany Cinege Nemzetközi Énekversenyen énekeseink táncdal és magyar nóta, valamint cigányduett kategóriában is jó helyezéseket értek el – nyilatkozta Nagy Zsolt. Azt is elmondta, évente általában négy műsort tartanak a VOKE Egyetértés Művelődési Központja színháztermében, valamint évek óta szerveznek egész estés bálokat is, melyben egy-egy órás műsoruk mellett együtt táncolnak, szórakoznak vendégeikkel. – Műsorainkon teret adunk a néptáncnak is, jelenleg a Debreceni Hajdú Táncegyüttes táncosai segítségével színesítjük az estét – tette hozzá. Érdekességként megosztotta az olvasókkal: egyesületük tagjai ez év májusában csatlakoztak a Magyarnóta Szerzők és Énekesek Országos Egyesületébe. A szervezet felkérésére nyáron egy másfél órás online közvetítést tartottak, mely által több ezren láthatták és ismerhették meg egyesületüket. Nagy Zsolt arra is kitért, a koronavírus számukra is nehézségekkel jár, hiszen a jelenlegi helyzetben nem könnyű szórakoztatni a közönséget.

Hortobágyon kivirult az ibolya

– Ezért is köszönjük a lehetőséget a Magyarnóta Szerzők és Énekesek Országos Egyesülete Nóta-Szó csoportjának, hiszen online közvetítés formájában a legutolsó, „Daloljunk együtt” című műsorukba minket kértek fel szeptember 28-án. A műsorra az egyesületünk aktuális próbájának részeként került sor, melynek helyszínéül sikerült megkapnunk az Aranybika Hotel Üvegtermét, melyet ezúton is köszönünk – hangsúlyozta. – Egyesületünk nevéhez híven sikerült egy olyan népdalt választania vezetőségi tagunknak, Kelemen Verának, mely kapcsolódik hozzánk, ahhoz a tájegységhez, mely világszínvonalú hírnévnek örvend. Így tanulhattuk meg, énekelhettük el közösen a „Hortobágyon kivirult az ibolya” című dalt. A dal megtanításáért köszönet illeti Simon Erikát, a debreceni Csokonai Színház kar­énekesét és hangképzőtanárát – jelezte Nagy Zsolt.

A jövőben szeretnék folytatni egyesületük azon célkitűzését, hogy minél több fiatallal megismertessék a magyarság szebbnél szebb nótáit, népdalait, valamint örömöt szeretnének szerezni nézőiknek, vendégeiknek további műsorok, bálok szervezésével, közös programokkal.

– Következő állomásunk egy Erzsébet–Katalin-napi bál, melyet novemberben szeretnénk megrendezni, a járvány elleni hatályos intézkedések megfelelő betartása mellett, valamint október 11-én egy könnyűzenei online közvetítést is tartottunk, szintén az országos egyesület felkérésére – tette hozzá Nagy Zsolt.

Berecz Dorina

Borítókép: a Délibáb Nóta Egyesület a debreceni VOKE Egyetértés Művelődési Központjában

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában