Divatról, ahol a múzsák laknak

2020.08.24. 08:48

Kifutóvá varázsolták a Déri Múzeum dísztermét

Fiatal modellek mutatták be nemrég a polgárosodó Debrecen korának ruhaviseleteit.

Fotó: Kiss Annamarie

Sikkes polgárok címmel láthatott különleges divatbemutatót a napokban a Déri Múzeum közönsége. Egy debreceni divatcég modelljei a múzeumban azokat a ruhakölteményeket vonultatták fel az érdeklődőknek, melyeket a februárban megnyílt Polgári Sikk nevű állandó kiállításon mutattak be elsőként. A tárlat a polgárosodó Debrecen elegáns női ruháit, kiegészítőit mutatja be, a divat változásait a kiegyezéstől a háború kitöréséig. A múzeumi raktár előbukkanó kincsei egyszerre nyújtanak szórakoztató és elgondolkodtató élményt a látogatóknak. A kiállítás rendhagyó katalógusa egyfajta divatlapként ad betekintést egy tárlat létrejöttének kulisszái mögé.

A változatos ruhadarabokban Kocsár Valéria divattervező szerint egy közös vonás biztosan van. – Magyarországon virágzott a honi divat; a magyar szabónők megvásárolták a párizsi szabásmintákat, néha egy-egy darabot – természetesen összefogással – eredetiben vásároltak meg, szétfejtették, majd asztalra terítve szabásmintát készítettek róla, így megszületett a párizsi ruha másolata – fogalmazott a megnyitón. A nem mindennapi múzeumi divat­esemény előtt Ormosi Viktória, a Polgári Sikk kurátora tartott tárlatvezetést.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában