a jövő generációjáért

2020.07.11. 20:47

Új görögkatolikus templom épül a Tócóskertben

Szentháromság néven új görögkatolikus templom épül a Tócóskertben, melynek alapkövét szombaton a 17 órától kezdődő vecsernyét követően tették le.

Fotó: Kiss Annamarie

Fotó: Kiss Annamarie

Az új templom közel 250 négyzetméter alapterületű, 200 fő befogadására alkalmas, és csaknem 300 millió forint saját forrásból valósul meg. A szertartáson felszólalt Dr. Puskás István alpolgármester, aki többek között elmondta, a templomok virágzó városokban békében, békeidőben épülnek.

Fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

– Templomokat hitükben bízó, hitükben erős dolgos emberek építenek. Az, hogy a Görögkatolikus Egyház most a cívisvárosban épít templomot nemcsak a közösségnek az erejét mutatja, hanem azt is, hogy egy dolgos városról, és egy tenni akaró közösségről van szó. Egy olyan közösségről, amely itt képzeli el a jövőjét Debrecenben, és nemcsak a saját életét, hanem az elkövetkezendő generációk életét is – mondta.

Fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Amikor házat építünk a családunknak, iskolát a gyermekeinknek, vagy éppen templomot a közösségnek, akkor nemcsak saját magunkért tesszük, hanem az eljövendő generációért is.

A Debrecen-Tócóskerti Görögkatolikus Szervezőlelkészség a 2010-es megalakulás óta jelentős változáson ment keresztül: nemcsak a létszám gyarapodott, de különböző korosztályokat is sikerült megszólítania a szervezőlelkészeknek. Jelenleg Terdik János a lelkivezető, akivel a tócóskerti görögkatolikusok egy kis pincekápolnában tudnak összegyűlni, de ott Szent Liturgiát nem tudnak végezni. Római katolikus templomokban vendégeskednek, vasárnaponként vagy ünnepeken ott szokott lenni a szertartás.

Jelenleg Bibliakör, Szent Rita imacsoport, Férfiak köre, Családcsoportok, Párkapcsolati műhely, hittanosok és az elsőáldozásra készülők csoportja is működik a közösségen belül. Különböző közösségi programokat is szerveznek, családi napot és nyári gyermektábort. Látva a vallásukat gyakorlók egyre gyarapodó számát, mindinkább sürgetővé vált, hogy saját temploma mellett közösségi háza is legyen majd a tócóskerti görögkatolikusoknak.

Az új templom a tervek szerint 2021 decemberére készül el.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában