kulturális csomópontok

2020.07.02. 11:47

Közgyűlés: átszervezik a debreceni közművelődést

Döntött a debreceni önkormányzat képviselő-testülete a közművelődési és könyvtári feladatellátás átszervezéséről is.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Ezzel kapcsolatban dr. Puskás István alpolgármester a csütörtöki közgyűlésen rámutatott: a munka fő célja az, hogy az eddigieknél is magasabb színvonalon, hatékonyabban és racionálisabban folytatódjon a feladatellátás a civil közösségek és a lakosság megelégedésére.

Rugalmasabb humánerőforrás-gazdálkodás

A szakember arra is rámutatott, hogy a könyvtárak egyre inkább közösségi terek is, másrészt az átszervezéssel párhuzamosan végrehajtott racionalizálás nem jár létszámleépítéssel, sokkal inkább a dolgozók érdekeinek védelmét jelenti. Az előterjesztés alapján az átszervezés felszámol párhuzamosságokat, rugalmasabb humánerőforrás-, pénzügyi és ingatlangazdálkodást eredményez.

A város kulturális élete egyrészt a belvárosban összpontosul, másrészt a Méliusz Juhász Péter Könyvtár (a továbbiakban: Könyvtár) és a Debreceni Művelődési Központ (a továbbiakban: DMK) egységeinek köszönhetően hálózatos struktúrát is mutat.

A jövőben minden szempontból optimalizálni kell ezeknek a fiókintézményeknek az elhelyezkedését és szolgáltatási körét. A kulturális decentralizáció jegyében a város területén új kulturális csomópontokat kell kialakítani, hogy a kultúrához való hozzáférés a lehető legdemokratikusabb legyen.

Modern könyvtári térnek nem alkalmasak

A kulturális esélyegyenlőség céljával történik a lakótelepek revitalizációja. A Zöld város program keretében az Újkert, a Vénkert, a Sestakert, a Tócóskert, a Tócóvölgy, a Sóház és a Dobozi lakótelep zöldfelületei, köztéri parkjai újulnak meg közösségépítő programok kíséretében.

A hátrányos helyzetű, lakosokhoz is közel kívánják vinni a kultúrát úgy, hogy az adott helyszínen integrált szolgáltatóhelyeket alakítanak ki, amelyek a közösségi művelődés tevékenységeinek is befogadó helyszínei.

Az Önkormányzat által fenntartott könyvtár a fentiek alapján megyei hatókörű városi könyvtárként látja el feladatait. A könyvtár a székhelyén, 12 telephelyen és telephelyein túl 6 könyvtárponton látja el feladatait. A különböző városrészek között eltérés mutatkozik a szolgáltatást illetően. Alapvető cél a városi hálózat megújítása, amelynek első lépése, hogy a modern könyvtári ellátásra alkalmatlan tereket be kell zárni, helyettük újakat kell kialakítani.

Ennek érdekében a könyvtár 4 fiókkönyvtárában (Kartács Utcai Fiókkönyvtár, Tócóskerti Iskolai és Gyermekkönyvtár, Homokkerti Fiókkönyvtár, Csapókerti Fiókkönyvtár) a feladatellátás megszűnik – tekintettel arra, hogy a nyilvános könyvtár alapkövetelményeit nem tudják maradéktalanul teljesíteni: nem tudják biztosítani a megfelelő nyitva tartási időt, vagy alacsony látogatottságúak, illetve egyik ingatlan sem felel meg egy korszerű könyvtár követelményeinek.

Előadások a pódiumteremben

A színház épületének rekonstrukciója miatt az Önkormányzatnak a színház részére játszóhelyeket, illetve kiszolgáló helyiségeket kell biztosítania ahhoz, hogy feladatait zökkenőmentesen tudja ellátni. Olyan ingatlan felel meg erre a célra, amely befogadóképessége alapján alkalmas a színházi funkcióra. A DMK székhelyéül szolgáló ingatlan (Piac utca 22.) megfelel ezeknek a kritériumoknak. Az ingatlant belvárosi fekvése, valamint a színházi előadásokra is megfelelő Pódiumterme és irodái alkalmassá teszik arra, hogy ideiglenes játszó- és próbahelye legyen a színháznak, valamint az irodaigények egy részét is ki tudja elégíteni. A színház egy évadban kb. 70 előadást tudna megtartani a Pódiumteremben.

Emellett a jövőben a színház átveszi a Nemzetközi Betlehemes Találkozó nagyrendezvény megrendezésének feladatait is, amely eredetét tekintve is színházi szakemberek ötletéből indult, akik azóta is közreműködnek a színvonalas megvalósításban, ezért ez a feladatátszervezés a rendezvényt a jövőben tovább erősíti.

Honvédtemető és Déri Múzeum

Az Önkormányzat a DMK Belvárosi Közösségi Házában működő 12 művelődő közösség és nonprofit szervezet részére továbbra is biztosítani kívánja a tevékenységükhöz szükséges feltételeket.

A DMK Honvédtemető és Mauzóleum üzemeltetéséhez kapcsolódó feladatainak átadása a Déri Múzeum részére A megújult Mauzóleum a jövőben helyet ad egy korszerű, világháborúról szóló állandó kiállításnak, amelynek kialakítását a Déri Múzeum végzi.

Ennek a gondozása, népszerűsítése, a ráépülő múzeumpedagógiai program működtetése és a kutatómunka koordinálása teljes egészében a múzeum alaptevékenységéhez illeszkedő közgyűjteményi feladat, ezért indokolt a Honvédtemető és Mauzóleum üzemeltetéséhez kapcsolódó feladat és az ingatlan átadása a Déri Múzeum részére.

A fenti döntések meghozatala a DMK közfeladatát összességében nem érinti.

Vass Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában