Helyesírási kvíz

2020.05.22. 11:00

Így irtunk erdőt – így írtunk zöldségeket

Fábián György kollégánk – aki 2019 márciusában első helyezést ért el az I. Kárpát-medencei korrektorversenyen – idestova egy évvel ezelőtt kezdte közreadni helyesírási tesztjeit a Hajdú Online-on, hétről hétre. Lendülete töretlen – reméljük, játékos kedvű olvasóinké is.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Ismét megakadt a szemünk néhány megbeszélnivalón a legutóbbi, immár 50. fejtörőnkre érkezett megfejtéseket mustrálva.

karosszériasérülés: a válaszok 34 százaléka volt „sértetlen” a 2020. május 16-ai értékeléskor. A szabály: 110. és 139. (Sokakat talán az zavart meg, hogy összetett szónak vélték a karosszériát.)

erdőirtás: 45 százaléknyi volt a helyes megfejtések aránya. Nem mindegy, hogy irtunk vagy írtunk, ugye? Lásd még a 6. szabályt.

kanári-szigeteki: 50–50 százalékban szerepeltek a helyes és a helytelen válaszok. A 175. a) szabálypont alapján vagyunk ilyen okosak.

webshopindító: 34 százalékban sikerült eltalálni. A szabály: 110. és 139.

torokváladék-vétel: 33 százalék volt a nyerő. A szabály, a változatosság kedvéért: 110. és 139.

Lesz alkalom a javításra a következő tesztben – amely itt is van alább. Sok szerencsét!

A megoldások többnyire ellenőrizhetők helyesírásunk mértékadó forrásainak legfrissebbikében (Magyar helyesírási szótár. Budapest, 2017, Akadémiai Kiadó), vagy az abban szereplő párhuzamos példákból levezethetők. Segítenek a Manyszi tanácsadóinak a válaszai is, az e-nyelv.hu oldalon.

F. Gy.

Korábbi helyesírási tesztjeink zöme megtalálható itt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában