Karantén idejére ajánljuk

2020.04.19. 14:29

Űzzük az unalom démonát! – Kultúrtippek a szerkesztőségtől

Egy jó könyv, film vagy sorozat mindig partner a négy fal között: szerkesztőségünk tagjai ajánlanak szellemi feltöltődést a bezártság megkönnyítésére.

Korona a korona idején

A cím a lehető legtalálóbb, de ne aggódjon senki, most nem arról a bizonyos vírusról van szó. A történet egészen az 1940-es évekig nyúlik vissza. Itt megismerkedhetünk VI. György királlyal, illetve a fiatal Erzsébettel, akit később az egész világ II. Erzsébet angol királynőként ismer. Több évadon keresztül követhetjük nyomon, hogyan lesz egy félénk kislányból szigorú királynő, aki próbál a család és a hagyományok között egyensúlyozni.

Személy szerint én nagyon szeretem az igaz történeteket, dokumentum- és történelmi filmeket, ez a sorozat pedig ennek a háromnak az egyvelege. Akit érdekel a brit királyi család története, egészen biztosan nem fog csalódni.

Szunyogh Anita

Valamennyi korosztálynak

A Le a cipővel! gyerekkorom egyik kedvence volt, a Magyar Televízió szocialista hőskorából, amikor sorra készültek kiváló ifjúsági filmek. A történetben néhány fiú a Duna egy rejtett szigetére megy számháborúzni. Szüleiknek eszük ágában sincs felügyelet nélkül hagyni őket, ezért titokban megkérnek néhány környékbeli felnőttet (a gátőrt, a kompost stb.), hogy tartsák a szemüket csemetéiken. Ám ők olyan komolyan veszik a feladatot, hogy maguk is bekapcsolódnak a háborúba, s legalább úgy élvezik, mint a gyerekek.

A film legfőbb erénye a békebeli hangulat és az a humor, ami az akkori alkotások sajátja volt, és amit a filmkészítőknek máig sem sikerült újra megtalálniuk.

Szőke Tímea

Ha már nem tudok kimozdulni

Unalmas estéimen sem unatkozom, ugyanis a New York-i bárok, koktélpartik, fergeteges bulik, valamint a csodás cipőbutikok tömkelegét látogatom meg a képernyőn keresztül A szex és New York című sorozattal.

A négy szingli nő életét bemutató filmfolyammal elkalandozhatunk Manhattan utcáin. Abszolút szabadszájú, tele óriási mennyiségű öniróniával, a nagyvárosi szingli nők életét bemutatva.

Aki ezt a sorozatot választja kikapcsolódásul, számíthat szerelemre, humorra, csalódásokra, könnyekre – s persze, hogy szavunk ne feledjük, szebbnél szebb márkás cipőkre és ruhákra.

Kiss Annamarie

Régi városképek a Déri Múzeumban

Hányszor hallom, olvasom régi fotókat nézegető emberektől, hogy de szívesen visszamennének a képek készítésének idejébe, és hogy mennyire imádnak gyönyörködni a patinás felvételekben! Időgéppel nem szolgálhatok, de egy jó tippem van a hasonló élményekre vágyóknak. A Déri Múzeum gazdag fotótára ugyanis az interneten is elérhető, és aki idekattint, az a lélegzetelállító fotográfiák között például az állomás, a Szent Anna utca, a pavilonlaktanya, a Nagyerdő és a főtér régi panorámáját is felfedezheti egy keserédes idő­utazáson.

Vass Attila

A száguldás alapjai

Egy időre az autósportok szerelmesei is hoppon maradtak, így most bőven van idő elolvasni Wéber Gábor Forma–1 a 21. században című könyvét. A szakkommentátor alaposan és érthetően magyarázza el a sport alapjait, jelenét, jövőjét, ráadásul a versenyautó-tervezésből is kapunk egy kis ízelítőt. Ezáltal bárki bepillanthat a kulisszák mögé, megismerheti az autók felépítését, ugyanakkor a csapatokról és a versenyzőkről is bővítheti az ismereteit. A könyv végén pedig egy-egy interjúban megismerhetjük azokat a magyar szakembereket, akik munkájuk révén bekerültek a Forma–1 csillogó, ám teljesen elszigetelt világába.

Balogh Réka

Hétvégére, bonbon mellé

A filmkritikusok és a nézők is szívesen emlegetik a világ top 10 filmje között a Robert Zemeckis rendezte Forrest Gump című alkotást. A mű nemcsak Tom Hanks kiváló alakítása miatt vált emlékezetessé, de gyakorlatilag – a thrilleren és horroron kívül – szinte minden fő műfajt magában hordoz. A történelmi kitekintések, korhű jellemrajzok, a dráma és a vígjáték csodás elegyét varázsolják a nézők szeme elé. Forrest, a kissé lassú, jólelkű srác története tele van tanulságokkal, a mamájától pedig a mai napig idéznek szerte a világban.

Nem hiába, hat Oscar- és három Golden Globe-díj nem tévedhet!

Péter Szabolcs

Egy sorozat az életről

Sosem kötöttek le a sorozatok. Igazából mindig is idegesített, hogy amint vége egy évadnak, várnom kell egy évet a következőre. Ekkor pedig már az addig történtekre sem emlékszem. Változást az hozott, hogy rábukkantam a Rólunk szól című drámasorozatra.

A történet legalább öt szálon fut egyszerre, s a készítők gondoskodtak arról is, hogy a látottak az érzelmek széles skáláját váltsák ki a nézőben. Az események során egy hármas ikerpár történetét követhetjük gyermekkoruktól kezdve a harmincas éveikig, ezzel részről részre jobban megértve a motivációjukat és így talán magát az életet is.

Szilágyi Gergő

Költővé és halottá válni

Bár karantén idején nem tűnhet túl előrevivőnek a Jim Jarmusch által rendezett fekete-fehér „acid westernt”, a Halott embert ajánlani, ám a mélyben ezúttal is több van, mint a cím sugallta felszínen.

Johnny Depp alakítása és Neil Young sötét filmzenéje már alapból vinné a hátán a mozit, de a műfajhoz illő spirituális utazás, a főhős, William Blake lélekfejlődése olyan töltetet ad a műnek, amely a legnehezebb helyzetben is fáklyát tud gyújtani valahol az alagútban.

Blake jobb életre vágyó, félénk könyvelő a vadnyugaton, nem azonos a költővel. Egészen addig, míg halott emberré nem lesz...

Tamás Nándor

Sokak számára példakép lehet

Merj élni, meghalni bárki tud – vallotta a mára már ikonná vált Frida Kahlo. A világhírű mexikói festőművész nemcsak alkotásai miatt érdemel csodálatot, hanem féktelen élni akarása is példát mutathat az emberek számára. A tragikus sorsú, ám mégis mindenen felülemelkedő egykori művész életét Francisco Haghenbeck Frida füveskönyve című regényében tárja elénk, melyben megelevenednek a Frida számára fontos momentumok: betegsége, balesete, szerelmei, receptjei, művészete, feminizmusa. S egy bizonyos titkos egyezséget is megismerhet az olvasó, mely nem mással, mint a halállal köttetett.

Vass Kata

Ketyegő óra és fura családok

A sorozatok bűvöletében élve három bakancslistás szériát ajánlok olvasóink figyelmébe. A múlt században játszódó gengsztersorozat, a Pea­ky Blinders története, képvilága és zenéje egyaránt magával ragadja a nézőt, s nem engedi a szorításból. A Shelby család kálváriája függővé tesz, ugyanúgy, mint egy régi klasszikus, Jack Bauer akciói. A hangosan ketyegő digitális óra, a megosztott képernyő és a fordulatos, rendkívül izgalmas cselekmény kultuszsorozattá tette a 24-et. Zárásként egy vígjátékra hívom fel a figyelmet, a Modern család valamennyi epizódja felhőtlen szórakozást ígér mindenki számára.

Boros Norbert

Hogy tanuljunk emberséget?

Előfordulhat, hogy ezekben a hetekben, hónapokban otthonunk akár tanteremként is szolgálhat, és különösen szerencsés, ha a bölcsesség egy morzsáját szórakozva sajátíthatjuk el. Ha szeretjük a mozit, és arra is nyitottak vagyunk, hogy tágítsunk horizontunkon, esetleg hajlandóak vagyunk levetkőzni rossz beidegződéseinket, előítéleteinket, érdemes „felütnünk” Peter Farrelly Oscar-díjas Zöld könyvét.

A 2018-as filmben a tanmesébe illő mondanivaló és a humor tökéletes párt alkot az első perctől az utolsóig csakúgy, mint karaktereik fejlődése a két főhőst alakító Viggo Mortensen és Mahershala Ali magával ragadó alakításában.

Szakál Adrienn

Igaz szerelem, rossz időzítés

Az Ősz New Yorkban című filmnek – Joan Chen könny­fakasztó romantikus történetének – a főhőse, az ötvenes éveiben járó Will (Richard Gere) sikeres étterem-tulajdonos, élvezi az agglegényélet szépségeit, javíthatatlan cinikus, és a hűségre is alkalmatlan. Ám egy este, amikor egy étteremben ismerős arcot pillant meg, az élete megváltozik. A fiatal Charlotte (Winona Rider) a férfit egy régi szerelmére emlékezteti. Találkozásuk után Will számára újrakezdődik a fiatalság, és végre igazán szerelembe esik. A sors azonban a boldogságuk útjába áll, és Will kénytelen rádöbbenni: az ősz ezúttal valóban az elmúlás évszaka lesz.

Berecz Dorina

A magányos szörnyvadász

Miután a Trónok harca véget ért, sorozatrajongóként epekedve vártam valamiféle utódra, egy újabb, éveket meghatározó fantasyra. Majd tavaly decemberben megérkezett a Vaják.

Az Andrej Sapkowski könyvsorozatán alapuló történetben a képernyőn Henry Cavill alakítja Ríviai Geraltot, a vajákot, a hivatásos szörnygyilkost. A fiktív középkori világban játszódó sorozat első szériájában két kulcsfontosságú karakterrel is megismerkedünk, akik meghatározó szerepet töltenek be a nem is olyan lelketlen szörnyvadász életében.

Bár az első évad sem okozott csalódást, az ígéretek szerint a második évad még nagyobb durranás lesz.

Kiss Dóra

Harangszó a zord tengeren

Húsvét és az evangélium vonzásában egy megtisztító erejű élmény kísért. Lars von Trier Hullámtörés című filmjében (1996) a naiv Bess (Emily Watson) rajong délceg férjéért (Stellan Skarsgård) és a házas­élet frissen megismert örömeiért, ám Jan hamarosan megbénul egy balesetben. Azt tartja, Bess csak azzal segíthet rajta, ha más férfiak karjaiban szerez tapasztalatokat. A közösség a helyzet szülte elmezavarnak tulajdonítja ezt a kívánságot, Bess azonban hűen teljesíti, megvetéstől, erőszaktól sínylődve. Vajon hová visz az útja?

Emily Watson alakítása Oscar-jelölést, a film pedig cannes-i nagydíjat érdemelt.

Fábián György

Útkeresés két tábor között

A társadalomban különös szabályok uralják a mindennapokat. A magányos embereknek 45 napjuk van, hogy társat találjanak maguknak a szállodában. Ehhez a személyzet táncos mulatságokat, ismerkedős esteket rendez. Ha pedig valaki nem találja meg a párját, az általa kiválasztott állattá változik, és az erdőben éli tovább életét. David azonban megszökik a szálloda falai közül, és a lázadók csapatához csatlakozik.

Jorgosz Lantimosz A Homár című filmje olyan fiktív világba csalogat, ahol csak párban élni a normális. A művet abszurditás és ötletes koncepció jellemzi, két főszereplője Rachel Weisz és Colin Farrell.

Laszkács Denise

Isteni konkurenciaharc

Súlytalanul belesüppedünk varázslatos fantáziavilágába, és kortalanul lubickolunk benne, elfeledkezve a valóság legapróbb morzsájáról is. Neil Gaiman bármelyik történetére illene a leírás, ám életművének koronáját mindegyiknél előbb érdemes kézbe venni. Az Amerikai Istenek a fantasy mesterének egyik legkivételesebb darabja, amelyben az ősi istenek és a modern, technológiával átitatott világ új bálványai hadat üzennek egymásnak. A szakrális díszletek közé egy egyszeri halandónak látszó, börtönviselt fickó is belecsöppen, s a történet szálai az ő szemén keresztül bontakoznak ki előttünk.

Tari Nóra

Kafka esete a rock’n’rollal

A kreatív, autonóm művészetre Nick Cave munkássága az egyik legjobb kortárs példa, hiszen saját bandáján túl filmzenét ír, rendez, valamint könyveket is ír. Így született a Bunny Munro halála, amely egy vérbeli egzisztencialista dráma modern köntösben. Nick regényírói vénáját pontosan olyan jelzők illethetik, mint dalszövegeit: extravagáns, kendőzetlen, fülledt és pimasz, nem ismeri a monotonitás élményét. Pont mint saját főhőse. Ez egy lebilincselő történet apákról és fiúkról, ­Bunny önmagával és a világgal folytatott harcáról, emberi kapcsolatokról a modern társadalomban, ahol a valóság és a képzelt világ sokszor egy és ugyanaz.

Birtók Benjámin

Védelem otthon – alapszabályok

Nagyjából harminc éve bemutattak egy filmet, ami, higgyék el, a jelenlegi helyzetben mindennél aktuálisabb. Ami egy országot, egy kontinenst, egy bolygót tanított meg arra, hogy a váratlanul ránk törő veszély elől a legjobb, ha otthonunkba menekülünk, mert annál tényleg nincs biztonságosabb hely. Hogy jöhet bármi, a hazai pálya úgyis nekünk lejt. Hogy az ismeretlen gonosznak a négy fal közül oszthatjuk ki a legkeményebb gyomrost.

Szegény Kevin McCallister aligha hitte volna, hogy egyszer ilyen kontextusban fogjuk őt emlegetni, de hát ez van: a Reszkessetek, betörők! élt, él és élni is fog.

Raffer Attila

Kapcsolódó cikk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában