húsvét

2020.04.13. 14:02

A hagyományoktól eltérően ünnepeltek Hajdúdorogon

A görögkatolikus hitéhez leghűségesebb városban idén nem szenteltek pászkát, a családfők feladata volt a hagyományos húsvéti ételek megáldása.

Fotó: Miska Andrea

A keresztény világ legnagyobb ünnepére készülve szerte a világon tudták a hívek, hogy a koronavírus-járvány miatt a megszokottól eltérően, csak szűk családi körben ünnepelhetik a húsvétot. Hajdúdorogon, a görögkatolikusság központjában is eképpen történt. A templom kertjében csak a madarak csicseregtek ezen a tavaszias vasárnap délelőttön, míg a Krisztus feltámadását ünneplők a közösségi médián keresztül követték a nagy szent liturgiát. A misén csak kevesen, főként a papság családtagjaival találkoztunk. A hajdúdorogiak megértették az üzenetet: maradj otthon!

Fotó: Miska Andrea

A gyóntatás sem rendhagyó módon történt, a templom kertjének zöldellő fái alatt, az istenfélőktől két méter távolságot tartva végezték az atyák a feloldozó szertartásokat.

A sírbatételi vecsernyétől kezdődően – az ősi hagyományok szerint – a Görögkatolikus Székesegyház falai között Krisztus-katonák teljesítenek szolgálatot nagypéntektől egészen a vasárnapi pászkaszentelésig. A hagyományoktól eltérően feladatuk idén csak Jézus sírjának őrzésére korlátozódott. Az egészségügyi szabályokat betartva Horváth Zoltán káplár felvezetésével egyszerre két kardos legény léphetett be a székesegyházba, ahol Krisztus katonái harminc perces váltásokban őrizték a Szent Sírt.

Fotó: Miska Andrea

A hajdúsági kisvárosban hosszú évszázadokra nyúlik vissza a pászkaszentelés hagyománya. Húsvét vasárnapján rend szerint több száz pászkakosár sorakozik a görögkatolikus templom kertjében. A keresztények legjelentősebb ünnepén a székesegyház kertje megtelik élettel, családok, baráti társaságok, és Hajdúdorogról elszármazottak érkeznek Krisztus feltámadásának ünnepére.

Fotó: Miska Andrea

A megszokottól eltérően az idei esztendőben a pászkaszentelés elmaradt. Az egyházi vezetők ugyanakkor arra kérték a görögkatolikusokat, hogy a megterített asztalok mellett a családfők áldják meg a hagyományos húsvéti eledeleket.

Miska Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában