Helyesírási kvíz

2020.03.29. 15:30

Túl soknak bizonyult a háttér-információ

Fábián György kollégánk – aki 2019 márciusában első helyezést ért el az I. Kárpát-medencei korrektorversenyen – újabb helyesírási fejtörőt kínál a műfaj szerelmeseinek.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

A 44. tesztünk megoldásai is hagytak maguk után magyaráznivalót, a március 28-ai „szemle” után.

dicsérte: 44 százalékban sikerült jó válaszokat adni; a helyesírási szabályzat szótári részében találjuk a tő további alakjait, a 209. oldalon. (A dics, dicsér egyik alakjában sem hosszú az i!)

nyúlszőr kalap: a megfejtések 42 százaléka bizonyult jónak. A szabály: a 116.

háttér-információ: 30 százalékban találták el a kedves tesztestársak. Aljas példa, ugyanis a háttér már önmagában összetett szó, így a 139. szabály értelmében kötőjel kell.

rekvizitum: a válaszok 44 százaléka nyerő; a szabályzat szótári részében, a 471. oldalon szerepel.

televízió-műsor: 40 százalékban érkeztek helyes megfejtések. Csakúgy, mint a háttér-információnál, a nyelvérzékünk itt is hajlamos megfeledkezni arról, hogy a műsor már összetett szó, így megvan minden feltétele a 139. szabály szerinti kötőjelezésnek.

Szerencsére itt az alkalom a javításra az újabb teszttel!

A megoldások többnyire ellenőrizhetők helyesírásunk mértékadó forrásainak legfrissebbikében (Magyar helyesírási szótár. Budapest, 2017, Akadémiai Kiadó), vagy az abban szereplő párhuzamos példákból levezethetők. Segítenek a Manyszi tanácsadóinak a válaszai is, az e-nyelv.hu oldalon.

F. Gy.

Korábbi helyesírási tesztjeink zöme megtalálható itt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában