jelenleg csak online

2020.03.15. 16:01

A nők szabadságharcos szerepét is bemutatja a tárlat

Rendhagyó programokkal emlékezik meg az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulójára a Debreceni Református Kollégium Múzeuma.

Fotó: Kiss Annamarie

A nemzeti ünnephez kapcsolódóan a Református Kollégium Oratóriuma előtti térben A Debreczen… szabadságunk nyugalmas bölcsője; – költők, írók 1849-ben címmel nyílt tárlat, melyet a koronavírus miatt kialakult helyzetben jelenleg a múzeum honlapján megtekinthető.

Híres Csapó utcai lakás

A kiállítás nemcsak Petőfi Sándor, Jókai Mór, Arany János, élettörténetének vonatkozó debreceni szakaszát villantja föl, hanem Vachott Sándorné emlékirata alapján az ideiglenes beszállásolások családi miliőjét is megidézi. A fővárosból érkező költők és írók java része nem egyedül érkezett: Vörösmarty Mihály Csajághy Laurával, Jókai Mór Laborfalvy Rózával, Vachott Sándor pedig naplóíró feleségével jött Debrecenbe. – A kiállításon látható debreceni menedék gyakorlatilag a Csapó utca 16. számú háznak az elképzelt enteriőrje alapján készült. Vachott Sándorné „Rajzok a múltból” című emlékirata nyomán próbáltuk meg körvonalazni azt, hogy mi volt az asszonyok dolga. Egy februári állapotot próbáltunk megjeleníteni, amikor Petőfi Sándor lemond a rangjáról, s Vörösmarty Mihály ideiglenes szállására, ebbe a bizonyos csapó utcai házba helyezi el a feleségét, s az 1848. december 15-én született fiát, Petőfi Zoltánt. Vachottné leírásából pontosan tudjuk, hogy egy kisebb társaság csoportosul ide: Jókainé Laborfalvy Róza, Vörösmartyné Csajághy Laurával ringatja Petőfi Zoltánt. Vachottné azt is leírja, hogy a nők lengyel-magyar közös kokárdát, kis zászlók varrogatásával töltötték az idejüket, s ebben a fő instruktor nem volt más, mint Meszlényi Kossuth Zsuzsanna – ismertette a tárlat egy részletét Keczán Mariann, a Debreceni Református Kollégium Múzeum igazgató-helyettese. Mint fogalmazott, a költők és írók feleségei azon túl, hogy a családi dolgokat kézben tartották, a kollégiumba is bementek, ha olyanról tárgyaltak az országgyűlési képviselők, amik őket is érintették. Érdekességként elmondta, Petőfiné Testvéri szózat Magyarország hölgyeihez című röpirata, arra buzdította a nőket, hogy csak úgy fogadják el férjeiket, ha teljesítik a szolgálatukat a haza felé, magyarul lelkesítsék arra, a férfiakat, hogy hadszíntérre vonuljanak.

A tárlaton számos érdekességet lehet még megtekinteni, így például Kossuth tárcáját, Petőfi rajzát, az országgyűlés hivatalos lapjából, a Közlönyből egy nyomatot, vagy épp olyan hangszereket, melyek a szabadságharc ideje alatt használtak.

PTZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában