U-Boot

2020.02.15. 13:45

Kedvenc társasjátékaink V.

A Hexa Kör egy debreceni csoport, melynek célja, hogy összefogja a városban élő gamer típusú társasjátékok kedvelőit, emellett játékalkalmakat biztosítson nekik az Ifjúsági Házban.

Fotó: Hexa Kör

Gyülekező farkasok

A második világháború kapcsán gyakran esik szó a résztvevő nemzetek hadviselési formáiról, a szárazföldi és légi egységek történetei mellett azonban némiképp háttérbe szorulnak a vízen folytatott ütközetek. A Harmadik Birodalom haditengerészete – a Kriegsmarine – a háború elején ütőerőben nem vehette fel a versenyt az angol, francia és lengyel flották egyesült erejével, ennek ellenére zajlottak német sikerekkel záruló összecsapások. A farkasfalka-taktikát eleinte sikerrel alkalmazó tengerészek egészen Amerika partjaiig vezényelték tengeralattjáróikat. Csoportokba verődtek, majd csendben, észrevétlenül követték a kiszemelt konvojokat, és egyszerre támadták meg őket.

Fotó: Hexa Kör

Elmerülés a szerepekben

Az U-Boot egy kooperatív és különösen interaktív társasjáték, melyben egyszerre akár 4 fő is átélheti a tengeralattjárón lévő katonák precizitást és koncentrációt igénylő megpróbáltatásait. Szerepünk megválasztása során a Kapitány, az Első Parancsnok, vagy a Navigátor (és szakács), illetve a Főmérnök bőrébe bújhatunk, így teljesítve szolgálatot a VII típusú német tengeralattjáró fedélzetén, amely a következő másfél-két órában az otthonunk lesz. Mindenekelőtt szükségünk lesz egy tablet eszközre, illetve a játék applikációjára, anélkül ugyanis az U-Boot nem játszható, ennek segítségével kerül kijelölésre az aktuális küldetésünk is. A játékterület maga a fedélzet, amelyet 3D modellként magunknak kell felépíteni. A különböző szerepekhez más és más képességekkel rendelkező tengerészek tartoznak, akiknek bábuit a tengeralattjáró helyiségeiben kell elhelyeznünk a kártyák, illetve az applikáció diktálta eseményeknek (pl.: összecsapás okozta meghibásodás) megfelelően. Nagy pozitívum, hogy a karakterek maximálisan átélhetők, nem csupán egy kártya vagy korong jelöli őket, mint sok a más játékban. Az U-Boot fedélzetén a Kapitány valóban parancsot oszt, a Mérnök valóban szerel, a Navigátor pedig valóban a térképet böngészi. Ezekhez pedig a megfelelő eszközök is biztosítva vannak.

Fotók: Hexa Kör

Díszlet vagy eszköz?

Érdekes elgondolás azonban, hogy a készítők applikáció formájában álmodták meg a játék mozgatóerejét. Az U-Boot fizikai kiegészítői; a hajótest, a bábuk, kártyák és jelölők gyakorlatilag színesítő elemként funkcionálnak a többjátékos üzemmódhoz, ugyanis egy-egy menet teljes egészében lejátszható virtuálisan is egy tablet segítségével. Aki szereti a dinamikus, holtidőt nem igen tartalmazó társasokat, mindenképp próbálja ki ezt a néhol kegyetlen tempót diktáló játékot. A fegyelem és precizitás alapvető igények, hiszen ha figyelmetlenség okán lekésünk egy-egy eseményt, annak súlyos következményei lehetnek tengeralattjárónkra nézve. A történelem és a háborús játékok szerelmeseinek különösen ajánlott!

Fotó: Hexa Kör

A U-Boot kipróbálható a Hexa Kör rendezvényein a Rocksuliban (Ifjúsági Ház).

Birtók Benjámin

Korábbi társasjátékos cikkeink itt találhatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában