feledésbe merülve

2019.12.09. 11:19

A debreceni Sesztina-síremlék egykori kőpadjai

Sesztina Lajos vaskereskedő 1905. január 11-én, 82 évesen hunyt el.

Fotó: Archív

A Kossuth utcai református temetőben helyezték örök nyugalomra. A síremléket felesége, Beőr Julianna készíttette. Erre Somogyi Sándor szobrászművészt kérte fel, akinek ez volt az első debreceni munkája. A hatalmas síremlék még az egykori vaskereskedő halálának évében, 1905-ben el is készült.

A Kossuth utcai temetőben a síremlék lényegesen nagyobb területen helyezkedett el. A síremlékhez 5 lépcsőfokon lehetett feljutni. A lépcsősor két oldalán egy-egy mészkőből készült oszlop állt, a tetején bronz virágtartóval. Az oszlopok mellett egy-egy, szintén mészkőből készült pad helyezkedett el – de vajon mi lett ezeknek a kőpadoknak a sorsuk?

Fotó: Mikrofilmtár

 

1932-ben megnyílt a Nagyerdő szélén a Debreceni Köztemető. Ekkortól folyamatosan megszüntették a korábbi temetőket, és a sírok nagy részét az új temetőbe helyezték át. 1936-ban Sesztina Jenő a felszámolt Kossuth utcai temetőből átszállíttatta a családi hamvakat és a síremléket a mai helyükre, az újonnan létesült Nagyerdei Köztemetőbe. Viszont az oldalsó két-két kőpadot nem vitték át, hanem Sesztina Jenő a városnak adományozta, és a Nagyerdei körúti Sesztina-villával szemközti területen, az erdőben felállíttatta.

Hosszú ideig a pihenni vágyókat szolgálták a nyáron kellemesen hűvös padok. A padok környékén egy kisebb, úgynevezett tartalék tó volt, ami a száraz időben folyadékhoz juttatta a környék növényeit. Az idő vasfoga viszont koptatta a mészkőpadokat, és sajnos a csövesek is odaszoktak, akik nem kímélték azokat.

1991-ben kettő még viszonylag jó állapotban volt, a másik kettő már sokkal rosszabb állapotban látható a Méliusz-könyvtár fotótárának fényképein.

2013-ban, a Nagyerdei park rekonstrukciója előtt még a helyükön álltak az egyre elhanyagoltabb padok.

Fotó: Nyul Imre

Sajnos feledésbe merült a padok eredete. Gondolom, hogy a parképítők sem ismerték a padok történetét. Ugyanis 2013–2014-ben, amikor felújították a Békás-tavat és a környékét, a régi, de kiszáradt kis tó területét megnövelték, illetve mélyítették, s a föld egy részét a szép kőpadokra szórták. Emiatt azok az itt kialakított mountainbike-pálya részei lettek. A négy pad közül az egyik talán még megmenthető lehet, a többi állapota viszont nem állapítható meg, annyira betakarja a rászórt föld. Ezektől nem messze az egyik pad oldalsó köve is megtalálható.

Érdemes lenne legalább az egyiket megmenteni, letisztítani, és méltó helyen elhelyezni a parkban, és a Sesztina-évforduló alkalmából egy kis táblát elhelyezni mellette.

Nyul Imre

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában