Jene Zsófia

2019.11.14. 08:20

Olvastam, ajánlom!

Sokan gondolják úgy: az olvasás kiment a divatból. Én azonban vallom, hogy az olvasás azontúl, hogy kapukat nyit ismeretlen világokra, még kapcsolatokat is építhet az emberek között.

Debreceni Ady Endre Gimnázium 

Nathan Filer A zuhanás sokk­ja című regényének főszereplője Matthew, aki egyben a történet narrátora. Gyermekkorától a kora húszas éveiig avat be minket élettörténetébe. Az eseményeket több tragédia árnyékolja be, például szeretett testvérének korai halála, majd Matthew nem sokkal ezután diagnosztizált súlyos mentális betegsége. A fiú élete ettől kezdve igazi hullámvasúttá változik, hiszen a skizofrénia tünetei egyre erősebben elhatalmasodnak rajta. Helyzete olykor kilátástalannak tűnik, de folytatja a harcát, ezzel képes elhitetni az olvasóval, hogy a legrosszabbnak látszó helyzetekben sem szabad feladni a reményt.

Kitart, küzd, és a végén saját erejéből találja meg az utat, amin végig kell mennie, még akkor is, ha nem tudja, az hová vezet: „Nem tudom, mi a vége, mi történik ez­után. Végigsétálok a folyosón (…). De nem jutok messze. Balra fordulok, majd jobbra, két kézzel kinyitom a bejárati ajtót. Semmi más dolgom nincs ma. Ez egy kezdet.”

Jene Zsófia, Debreceni Ady Endre Gimnázium

Ezek is érdekelhetik