Görkapocs Fesztivál

2019.11.08. 15:40

Az igazi wifi: felfelé kapcsolódni

Több mint ötezer résztvevő látogatott el a Főnix Csarnokban megrendezett Görkapocs Fesztiválra.

A Görögkatolikus Metropólia „Minden, ami összeköt” szlogennel megrendezett ifjúsági találkozójának pénteki nyitónapján a seregszemle házigazdája, Kocsis Fülöp érsek-metropolita összegezte a hétvége legfontosabb üzenetét.

– A Görkapocs lehetőséget ad arra, hogy összekapcsolódjunk, akár a koncertek, akár a társaság által, és szemlélteti az Isten és az ember kapcsolatát is. Mert valójában az Isten az, aki összekapcsol bennünket, hogy elhiggyük: nem vagyunk egyedül. Bízom abban, hogy a fesztivál megerősíti a barátságainkat, és egyenként is megerősít mindenkit az Istenhez való tartozásában – fogalmazott.

Orosz Atanáz, a miskolci egyházmegye megyés püspöke a fesztivál második napján szólította meg a résztvevőket.

A főpásztor az emberek közötti kapcsolatokból indult ki. – Számomra nagy élmény ez a sokféle kapcsolódás, de nem lennék püspök, ha nem váltanék egy másik regiszterre: ha a görögök között, görögök és latinok között, görögök és minden keresztény hittestvérünk között kapcsolatot szeretnénk, mindenek fölött a fontos fölfelé kapcsolódni. Mert ha ez a kapcsolódás nincs, nincs igazi Wi-Fi, nincs egymás közötti élő kapcsolatrendszerünk. A mi közös nevezőnk a kereszténység és a Jóistennel kialakított kapcsolatunk, ebből alakulnak tovább azok az életet jelentő találkozások és kapcsolatok, melyek itt, ezen a találkozón tovább mélyülnek.

Szentek a küzdőtéren

– Eddig a Görkapocs kisvárosok főterén, egy-egy zarándoklat állomásaként valósult meg, de most először sportcsarnokban, küzdőtéren tölthetjük el közösen az időt. Mindenszentek alkalmával olyan szenteket is ünnepeltünk, akiknek az életszentsége a küzdőtérhez kapcsolódik. 1700 éve, amikor Szent Demeter, a görögök akkori egyik vezető embere megvallotta keresztény hitét, egy tőle segítséget kérő barátja az amfiteátrumban egy hatalmas Góliáttal szemben aratott győzelmet. Ennek a történetnek is emlékeztetnie kell bennünket arra, hogy hagyományunkban sok nagy szent a küzdőtéren mutatta meg a kereszténységét.

Atanáz püspök a hallgatósággal megosztotta a kispapokkal tett római látogatásának egyik fontos állomását is: az olasz fővárosban olyan küzdőtereket mutattak be nekik, ahol vértanúk százai, ezrei tanúsították a legnagyobb keresztény erényt: a mindhalálig tartó szeretet gyakorlását.

 

 

Az esti evangélium szavait idézve Atanáz püspök a „szeressétek egymást!” üzenetének fontosságára hívta fel a figyelmet. – Az Úr Jézus úgy szeretné, ha évek múlva is szeretnénk egymást és minden testvérünket, akihez a gondviselő Isten minket rendelt. Ez a Görkapocs Fesztivál egyik legfontosabb feladata is egyben.

Orosz Atanáz végül köszönetet és hálát mondott Istennek a görögkatolikusság kibontakozásához. – Merjük hát megszólítani a keresztény testvéreinket azzal a szeretettel, mellyel az Úr Jézus hívott meg és szólított bennünket! – zárta gondolatait a miskolci egyházmegye megyés püspöke.

A találkozón az egyházmegyéhez tartozó oktatási és szociális intézmények, valamint kulturális közösségek mutatkoztak be a színpadon és a küzdőtéren felsorakozó standok mögött egyaránt. A programot tudományos és hitéleti előadások, valamint könnyűzenei koncertek színesítették.

SzD

Ezek is érdekelhetik