Kovács Fanni Odett

2019.11.14. 21:46

Alternatív kultúra, avagy népszerű a népszerűtlen?

Az alternatív szót beírva a szótárba olyan kifejezéseket kapunk, mint például „kettős”, „választható” vagy „két lehetőséget felkínáló”. Lényegében ez összefoglalja az alternatív kultúrára jellemző stílusjegyeket, azonban mégis egy nehezebben megfogható jelenségről beszélünk.

Debreceni Ady Endre Gimnázium

Fotó: Illusztráció, Shutterstock

Ha meghalljuk az „alternatív kultúra” szókapcsolatot, leggyakrabban az „elvont”, lázadó zenére asszociálunk. Ennek ellenére sokkal többről van szó. A fogalom először a ’80-as években bukkant fel, csakugyan főleg a zenében, s a ’90-es években terjedt el egészen. Megjelenésének oka a tömegkultúra elüzletiesedése volt, így az akkori művészek független lemezcégeknél adták ki korongjaikat, szóban, plakátokkal terjesztették zenéjüket, koncertjeiket, mondanivalójukat. A zenészek célja egy saját nyelv, egyedi stílus megteremtése volt, s nem érdekelték őket a slágerlisták, a trendek, vagy a piac, csakis önmaguknak akartak megfelelni. Dalaikban jellemzően egy-egy társadalmi problémáról alkotott véleményüknek adtak hangot, feltehetően ennek oka a nyolcvanas-kilencvenes évek angol és amerikai társadalmi és gazdasági feszültsége volt. Népszerű zenei irányzattá a Nirvana 1991-92-es koncertjei után vált. A képszerű koncertek következtében párhuzamosan jelentkezett a képzőművészetben is ez a stílus, majd feltűnt a színházakban és az irodalmi művekben is.

De mi is az az alternatív kultúra? Erre sajnos pontos válasz nincs, csak körülírni tudjuk: minden korban a megszokottól, tömegkultúrától eltérő, formabontó, „anti-fogyasztó” szubkultúra. Néhány helyen ellenkultúraként is utalnak rá, azonban mégis inkább a szubkultúra mellett érvelnék. Az utóbbi fogalom egy sajátos értékrendszer, amely nincs teljesen elszigetelve, de mégis elhatárolt, s elfogadja a domináns kultúrát, közben megalkotva sajátját. Ezzel szemben az ellenkultúra megsemmisítené a tömegkultúrát egyéni nézeteinek érvényesítése miatt, s ez már nem teljesen igaz az alternatív kultúra koncepciójára. Mindamellett, mint szinte minden normán kívül eső dolog, ez is egy egyfajta lázadási formává nőtte ki magát.

Viszont ezt az elképzelést már-már a megjelenése óta ellentmondások övezik. Sokan tekintenek az alternatív kultúrára – akárcsak a magaskultúrára – úgy, mint amelyet a szakmaiság, a tisztelet jellemez. Mindeközben az alternatív kultúrát gyakorta írják le amatőrnek, egyszerűnek, de hitelesnek. Vajon ezeket figyelembe véve is beletartozik a magaskultúra fogalomkörébe? A másik ellentmondás pedig egyenesen a fő mondanivalójával áll kapcsolatban. Ennek egyik elsődleges oka talán a kiadók és cégek, hiszen a fogalom feltörekvése közben és után egyre több reklámban tűnt fel, ezzel megcélozva a fiatal vásárlóközönséget. Emiatt már a tömegkultúra ellentéte is többé-kevésbé a tömegkultúra része lett.

Összefoglalva, abszolút érthető az alternatív kultúra népszerűsége, ugyanis mindenki akar valami újat, eredetit alkotni, egy kicsit eltérni a többitől, s közben mégis tartozni valahova.

Kovács Fanni Odett, Ady Endre Gimnázium, 10. c


Források: Havasréti József: Alternatív regiszterek: a kulturális ellenállás formái a magyar neoavantgárdban, illetve az alábbi honlapok: 1, 2, 3, 4, 5.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában