Varga Sára Luca

2019.11.07. 07:30

A madártolltól a billentyűzetig

Hogyan, kinek és milyen célból írunk manapság levelet? Ezen kérdésekre a válasz általánosságban az, hogy elektronikusan, a tanárainknak vagy a kollégáinknak, leginkább hivatalos indokokkal. Kivételt képeznek a nyaralás idején postaládába dobott képeslapok, melyeket a családnak küldünk haza, vagy a nagyszülőket lepjük meg néhány sorral születésnapjuk alkalmából.

Hajdúböszörményi Bocskai István Gimnázium

Fotó: illusztráció, Shutterstock

Mint ahogy az SG.hu Informatika és tudomány című internetes hírmagazin is rávilágít, az első Magyarországon írott magánlevél 1232. május 16-án keletkezett, a címzettje pedig Jolánta királyné volt, II. Endre második felesége. A levelezés kezdetben egy eléggé szűk réteg kiváltsága volt, a XIX. században ez viszont megváltozott. Előbb a középosztálybeliek, majd az alsóbb társadalmi rétegek kommunikációs eszközévé vált – tájékoztat a szakirodalom.

A leveleket kezdetben madártollal írták, és az íróeszköz mellett a legfontosabb kellék a fekete tinta volt. Később eleink már írógéppel, golyóstollal rögzítették a mondandójukat, napjainkban pedig leginkább a számítógépet használjuk a levélírás eszközeként.

Bár napjainkban egyre kevesebben írnak leveleket, az irodalomban még ma is nagy kultusza van. Méltán ismertek például a József Attila tollából született levelek, időről időre találkozhatunk velük könyvekben, az interneten, akár a televízióban vagy a rádióban is. Sőt, már önálló kiadást is megéltek az általa és neki címzett üzenetek.

Különböző irodalmi alkotók választják eszközként a leveleket, többnyire romantikus műveknél, például Cecilia Ahern: Ahol a szivárvány véget ér című regénye csak levelekből áll. De különböző filmekben is fontos szerepük van, megemlíthető akár a Levelek Júliának vagy a Kedves John!.

A magáncélból, ráadásul kézzel írott leveleket napjainkban a csetelés váltotta fel, mára inkább a rendkívül romantikus emberek szokásává vált, viszont az üzenetek ilyen típusú közlésének mindannyiunk életében van aktualitása. Ha nem is személyes leveleket, de hivatalosakat postán, akár elektronikus formában mind kapunk és fogalmazunk.

Varga Sára Luca, 11.E, Hajdúböszörményi Bocskai István Gimnázium

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában