Múltismeret érdekesen

2019.10.01. 16:44

Hagyományőrzés újfalui módra

Berettyóújfalu és térsége közgyűjteményeinek találkozója, múzeumpedagógiai évnyitó, történelmi vetélkedő, néptánc és népzene volt a főszerepben a Nadányi Zoltán Művelődési Házban a hétvégén.

Fotó: Kogyilláné H. Szófia

A Bihari Múzeum, a Borosjenői Kádár István Hagyományőrző Íjász Egyesület és a Bihari Múzeum Baráti Köre közösen szervezte meg a „Hagyományőrzés és Értékteremtés Biharban” című bihari-sárréti gyűjtemények találkozóját. Az esemény célja volt, hogy az érdeklődők megismerkedjenek a bihari térségben található tájházakkal, kiállítóhelyekkel és múzeumokkal.

Kádár vitéz legendája

A művelődési ház nagytermében kilencen mutatkoztak be és adtak ízelítőt tevékenységükből. Délelőtt főként óvodások látogatták meg a kosárfonó, szürrátétes, kézműves standokat, délután pedig a térség iskoláskorú gyerekei történelmi vetélkedőn, erőpróbán próbálhatták ki magukat Kádár vitéz tiszteletére rendezett emléknapon.

Fotó: Kogyilláné H. Szófia

Berettyóújfalu egyik legfontosabb emléknapja szeptember 23., amikor az Erdélyre törő török seregekkel szembe szálló Kádár vitézre emlékezünk. A város arculatát meghatározó lovasszobor, az évszázadokon át fennmaradó mítosz és az abból született népballada szellemi örökségét viszi tovább a Borosjenői Kádár István Hagyományőrző Íjász Egyesület, akik ebben az évben új formáját választották a hagyományőrzésnek: történelmi vetélkedőt szerveztek, és a Nimród Lovasudvar hagyományőrzőivel a solymászat rejtelmeibe is beavatták a diákokat.

Az emléknap alkalmából a hagyományőrzők, Berettyóújfalu önkormányzata, valamint a Berettyó Kulturális Központ nevében koszorúkat és virágokat helyeztek a mementót állító szobor lábához. Ezen a napon tartotta a Berettyó Kulturális Központ a 11. Bihari Múzeumpedagógiai évnyitót is, amelyre a korábbi évek hagyományait követve a berettyóújfalui és a derecskei járás iskolavezetőit várták. Kállai Irén, a Berettyó Kulturális Központ igazgatója, Bónácz János, Berettyóújfalu alpolgármestere és Majosi Pálma, a Berettyóújfalui Tankerületi Központ igazgatóhelyettese köszöntötte a résztvevőket.

Kogyilláné H. Szófia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában