tárlatvezetés

2019.09.16. 11:11

Soma Mamagésa mutatta be a Panel című tárlatot

A debreceni születésű művésznő kalauzolta el az érdeklődőket.

Fotó: Napló-archív

Rendhagyó tárlatvezetésen vehettek részt az érdeklődők péntek délután a Modemben, ahol a debreceni születésű Spitzer Gyöngyi, közismertebb nevén Soma Mamagésa mutatta be a Panel című tárlatot.

A MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ 2019-es kiemelt kiállítása a PANEL, amely Debrecen és a régió elsősorban paneles technológiával épült lakótelepeit kutatja, interdiszciplináris módszerekkel, a tudomány, építészet és a művészet eszközeivel, Debrecen város lakosságának aktív megszólításával.

Legfőbb kérdés, hogy a lakótelepi társasházak milyen hatással vannak társadalmunkra, közösségünkre s az egyénre, sőt érzékszerveinkre, gondolkodásmódunkra – milyen a panel színe, szaga, tapintása, megköveteli-e a sajátos viselkedési és mozgáskultúrát? Létezik-e lakótelepi/panelidentitás, létezik-e olyan fogalom, hogy: PANELSÉG?

Debrecen, majd Nánás

Soma Mamagésa így ír debreceni kötődéséről: „Apám és anyám Debrecenben nőttek föl, mindketten a Kígyó utcában. (Ez nekem valahogy nagyon tetszik.) Engem is ott nemzettek, mikor apámat 3 napra hazaengedték a katonaságtól. Az anyám 25 volt, az apám 24, amikor is ’66. május 29-én 50 cm-rel és 3 kg-mal megszülettem. Kétéves koromig éltem Debrecenben. Akkor anyámmal és az akkor már 1 éves Miklós öcsémmel apám után költöztünk Hajdúnánásra, mivel ő ott kapott agrármérnökként szolgálati lakást, az Új Élet Mgtsz mellett” – olvasható a művésznő hivatalos weboldalán.

A Modem Panel című tárlatát egyébiránt november 17-ig tekinthetik meg az érdeklődők.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában