zarándokút

2019.05.19. 21:15

Nagyváradra érkezett a debreceni virágkocsi

Hétvégén a Szent László ereklyéjét kísérő virágkocsi kilencszáz kilométeres zarándokútjának harmadik helyszínére, Nagyváradra érkezett, ahol az érdeklődők ezrei tekintették meg.

Fotó: Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft.

A lovagkirály legendáját bemutató virágkompozíció május 5-én indult Somogyvárról, majd Debrecen és Nagyvárad érintésével május 31-én érkezik Csíkszeredába, ahol egészen Pünkösdig marad az anyaország kulturális ajándékaként. A Ferenc pápa látogatása ideje alatt is megtekinthető kegytárgy és virágkocsi elsődleges küldetése a vallási hagyományok ápolása, a határon átnyúló közösségi összetartozás és a turisztikai kapcsolatok erősítése – írja közleményében a Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft.

Debrecen testvérvárosába, Nagyváradra már pénteken megérkezett a virágkocsi, hogy részt vegyen május 18-án és 19-én a nagyváradi magyarok, a Római Katolikus Egyházmegye püspöksége, valamint a Festum Varadinum közös ünnepségén. Vasárnap 11 órától a nagyváradi székesegyházban az Udvardy György pécsi megyéspüspök celebrált szentmisén Böcskei László nagyváradi megyéspüspök külön köszöntette Debrecen város kulturális ajándékát. A körmeneten a Nagyváradon őrzött Szent László hermája mellett a Somogyvárról Debrecenen keresztül idehozott Szent László-ereklyét is megtekinthették a hívek. Debrecen város ajándékaként pedig a Hajdú Táncegyüttes produkciójában is gyönyörködhettek az érdeklődők. A Szent László Lovagkirály legendáját bemutató virágkompozíció nagy figyelemnek örvendett, sokan készítettek fényképet a több mint félmillió virágszálból készült különleges alkotásról.

A virágkocsi útjának következő állomása Csíkszereda lesz. A virágkompozíció Ferenc pápa látogatása idején, június 1-én érkezik meg a Makovecz Imre által tervezett Milleniumi templom előtti térre. A virágokból készült egyedi alkotás – Szent László ereklyéjével – egészen Pünkösdig, június 10-ig lesz itt megtekinthető. A Szentatya látogatása alkalmából összegyűlt több százezer hívő így közvetlenül is megcsodálhatja a világi és felekezeti összefogást megtestesítő debreceni alkotást. Szent László virágkocsija a több mint 900 évvel ezelőtti eseményt megidézve, több mint 900 kilométert megtéve Csíkszeredán máig ható üzenetét hirdeti majd: a kereszténységet a XXI. században is oltalmazni kell, ki kell állni a keresztény hit védelméért, mert ennek hiányában egész Európa megrendülhet lelkileg.

Történelmi források szerint 1095-ben Szent László testét Somogyvárról Debrecenen keresztül vitték végső nyughelyére, az általa alapított váradi Szűz Mária-székesegyházba. A magyar kormány 1735_2018_ XII.18. számú határozatában megfogalmazott szándékával azonosulva a több mint 900 éves esemény előtt tiszteleg az a sok ezer virágszállal díszített kompozíció, amely az ereklyével együtt a zarándokútról hazatérve az 50. Debreceni Virágkarneválon is képviseli majd Szent László szellemiségét.

Debrecen városa, a Debreceni Egyetem, valamint a Görögkatolikus Metropólia, a Debrecen-Nyíregyházi Római Katolikus Egyházmegye és a Tiszántúli Református Egyházkerület összefogásával, illetve a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem támogatásával útjára indított virágkompozíciót Pikó Sándor debreceni képzőművész és alkotótársai alig egy hónap alatt készítették el. A szoborkompozíció az Európa-szerte ismert Szent László-legendát mutatja be, amely számos templom oltárát vagy freskóját díszíti az egész Kárpát-medencében. A Szent László és a kun vitéz csatája – egy értelmezés szerint – az apostol király hősies küzdelmére utal a keresztény Európa védelmében, – más olvasat alapján – egy ősi mítoszt, az emberi lélek saját küzdelmét, a sötétség és a világosság harcát személyesíti meg.

A zarándokút eddigi állomásai:

Somogyvár, 2019.május 4-5.

A virágkocsit elsőként május 5-én Kaposvár közelében fekvő nemzeti emlékhelyen, Somogyváron csodálhatta meg a nagyközönség. Vasárnap szent misét tartott Varga László, a Kaposvári egyházmegye püspöke és Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Egyházmegye érsek-metropolitája. Erre az alkalomra Debrecen zarándokbuszt is indított, amelynek köszönhetően római, görög katolikus és református hívek, valamint Dr. Dénes Zoltán, egyetemi tanár-plébános vezetésével a Debreceni Egyetem hallgatói közösen vehettek részt az eseményen.

Debrecen, Kölcsey Központ, Baltazár Dezső tér 2019. május 11-12.

A Szent László lovagkirály zarándokút 900 kilométeres szakaszának következő állomása Debrecen volt. Május 11-én, szombaton délelőtt többek között Palánki Ferenc római katolikus megyéspüspök, Fekete Károly tiszántúli református püspök és Kapin István, görögkatolikus parókus részvételével került sor az „Emelj magasba minél több gyermeket” országos közösségformáló programmal összefogva arra a családi napra, amelynek fővédnöke Böjte Csaba ferences rendi szerzetes. A családi napon a sok százezer virággal díszített Szent László király legendáját bemutató virágkocsit is megnézhette a közönség, amely a Szent László lovagkirály zarándokút hírnökeként mintegy 900 kilométeres utat tesz meg. A Ferenc pápa látogatásának helyszínére, Csíksomlyóra tartó virágkocsi második állomása volt Debrecen, ahol az ökumené jegyében az egyházak vezetői megáldották a Szent László ereklyéjét kísérő kompozíciót.

A 40. Debreceni Virágkarnevál óta hagyománnyá vált, hogy magyarországi és határon túli városok virágkocsi(ka)t fogadnak. A virágkarnevál hírnöke eddig tiszteletét tette Budapest, Balatonfüred, Eger, Pécs, Nagyvárad, Cegléd, Kecskemét, Székesfehérvár, Gyula, Tiszafüred városában, de rendszeres vendég Esztergomban is, ahol Nagyboldogasszony napján a Szent Korona virágkocsit Erdő Péter bíboros, esztergomi érsek áldja meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában