Városfejlesztés

2024.06.07. 12:04

Kiderült, csónakázótó lesz-e a Vezér utcai tóból – fotókkal

A Civaqua-program első ütemében létrejött víztározó környezetének kialakításáról még áprilisban tartottak közösségi tervezést. Az akkor összegyűlt ötletek alapján állt össze, milyennek szeretnék a környéken lakók a Vezér utcai tó környékét. A kialakítás első üteme hamarosan elkezdődik, mutatjuk a részleteket.

Bekecs Sándor

Első körben egy játszótér kialakítását is megkezdik a Vezér utcai tó mellett

Forrás: Molnár Péter

Mint arról korábban beszámoltunk, a tavalyi év végén valóra vált a debreceniek ötvenéves álma: a Civaqua-program első ütemével megérkezett a Tócó medrébe a Tisza vize. A beruházás részeként egy víztározó is létrejött a Vezér utcán, amely a jövőben jóléti célokat szolgál majd. Áprilisban a környéken élők egy közösségi program során tervezhették meg, milyen attrakciókat, kikapcsolódást szolgáló eszközöket szeretnének a Vezér utcai tó környezetében. Az ötletek alapján az önkormányzat hamarosan elkezdi a munkálatokat.

vezér utcai tó, debrecen, civaqua-program, vezér utcai tározó, zöld kódex
Közösségi tervezés alapján alakítja a Vezér utcai tó környezetét a debreceni önkormányzat
Forrás: Molnár Péter

– A Civaqua-program első ütemének ajándékaként jött létre ez a vizes élőhely, s szeretnénk, ha minél szélesebb körben éreznék magukénak az itt élők. Ezért indítottunk közösségi tervezést arról, milyen funkciókkal bővítsük a tározó környezetét – mondta Papp László a június 7-i sajtótájékoztatón a helyszínen. Kifejtette, a közösségi tervezés eredményeként több ötlet is született, az első ütemre 22 millió forintot fordít az önkormányzat. 

Játszótér és hullámpad biztosan lesz a Vezér utcai tó mellett

Első körben elkezdődik egy játszótér kialakítása játékvárral és hintával; ülőhelyeket, padokat, asztalokat, hullámpadokat telepítenek és hulladékgyűjtőket helyeznek ki; valamint az „Ültessünk újabb 10 000 fát Debrecenben!” program részeként díszfákat és gyümölcsfákat is ültetnek a Vezér utcai tározó környezetében. – A hosszú távú terveink között szerepel egy futópálya kialakítása. Józsán, a Tócó környezetében pályázati forrásból és a város saját költségvetéséből elindul egy futókör kialakítása, a következő fontos helyszín ez lesz – tette hozzá Papp László.

Debrecen polgármestere újságírói kérdésre elmondta, a Vezér utcai tó gondozását az önkormányzat végzi a kezelő Tisza-tavi Regionális Vízművek Zrt. engedélyével. A tócóvölgyi hasonló tározóval kapcsolatban pedig megosztotta, annak a nagyszabású fejlesztése a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz pályázatából indul majd el, a Bem tér rekonstrukciója mellett. Előbbi területre hasonlóan a környéken élők pihenését, rekreációját szolgáló fejlesztéseket terveznek, csakúgy, mint a Vezér utcai tározó környezetében teszik most.

Minden korosztályra figyeltek a tervezés során

– Nagy öröm körzetünk számára a Vezér utcai tározó, igazi kincsként tekintünk rá. A helyiek már Vezér utcai tó néven illetik. Később szeretnénk hivatalosan is nevet adni neki, amelynek kiválasztását hasonlóan közösségi akcióként tervezzük, online formában – fejtette ki Katona Erzsébet önkormányzati képviselő. Kiemelte, a tervezés során igyekeztek minden korosztály igényeit figyelembe venni. Elmondta, a kutyatulajdonosok már birtokba is vették a tó környezetét, így kutyaürülékgyűjtő-edényzeteket is kihelyeznek.  

– Folyamatosan monitorozzuk a vizet, megnyugtathatok mindenkit, csekély a szúnyoglárvák száma. A tó környezete pedig nemcsak a rekreációs, hanem programhelyszínként is jól funkcionál. A hétvégén mintegy 1500 kerékpárost várunk ide egy közös bringás piknikre – mondta.  

vezér utcai tó, debrecen, civaqua-program, vezér utcai tározó, zöld kódex
Katona Erzsébet elmondta, online szavazással szeretnék eldönteni Vezér utcai tó elnevezését
Forrás: Molnár Péter

A természet védelme csak közös erővel lehet igazán hatékony

Balázs Ákos felidézte, a februárban elfogadott debreceni környezetvédelmi program, a Zöld Kódex több intézkedése is érinti a Vezér utcai tározót. Ilyen a Civaqua-program, a faültetési kezdeményezések, valamint a madár- és denevérodúk, fészkek kihelyezése is. – Ez a vizes élőhely nemcsak a debreceniek kikapcsolódását jelenti majd, hanem lehetőséget ad a természet számára, hogy a lehető legjobb lehessen – fogalmazott.  

vezér utcai tó, debrecen, civaqua-program, vezér utcai tározó, zöld kódex
Balázs Ákos kiemelte, a Zöld Kódex több intézkedése is érinti a Vezér utcai tó fejlesztését
Forrás: Molnár Péter

Debrecen alpolgármestere kifejtette, a természetet fejleszteni, a természettel együtt élni, a környezetvédelemre megfelelő figyelmet fordítani csak közös erővel lehet. Ezért fontos a városvezetőség számára, hogy megkérdezzék a környéken élőket arról, milyen fejlesztés lenne számukra ideális. Ezt a célt szolgálta a Zöld Kódex intézkedéseivel kapcsolatos szavazás is, melyen több mint 60 ezer debreceni vett részt.


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában