Városfejlesztés

2024.06.03. 15:09

Öröm a gyerekeknek: új játszótér Debrecenben – fotókkal

Átadták és megáldották a Megtestesülés Plébánia létesítményét. Az új játszótér napokon belül fogadhatja a gyerekeket.

Nagy Emese

A gyerekek műsora a játszótér átadóján

Forrás: Czinege Melinda

Megáldották és átadták a debreceni Megtestesülés Plébánia játszóterét hétfőn a Borbíró téren. Az eseményen Törő András, a debreceni Megtestesülés-templom plébániai kormányzója rámutatott, nagy öröm közösségük számára, hogy átadják a debreceni Megtestesülés Plébánia kibővített udvarát. – Az óvoda megépítésével párhuzamosan zajlott a lehetőségek felkutatása, hogyan tudunk majd újra közösségi teret teremteni itt a plébánián. Köszönöm a debreceni közgyűlésnek a döntését, miszerint átadták számunkra ezen területet, és a debrecen-nyíregyházi egyházmegyének, hogy megépítette az új udvart és játszóteret. Sok öröm és hálaadás van most egyházközségünkben, hiszen ezzel az építkezéssel párhuzamosan folyt a plébánia belső terének a felújítása – mondta az új játszótér avatóján. 

Papp László polgármester az új játszótér átadóján Debrecen Haon
Papp László polgármester az új játszótér átadóján
Forrás: Czinege Melinda

A játszótér egy közösségi tér része

– Hosszú idő telt el azóta, hogy megfogalmazódott a gondolata a közösségi tér kialakításának, de mindenképpen megérte. Amikor az ember megérkezik a Borbíró térre, akkor azonnal érzi, hogy nagyon különleges, embercentrikus, gyerekcentrikus közösségi térbe lépett. Nemcsak a templom épülete miatt, hanem a nemrégiben létrejött, megépült Szent József Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium Megtestesülés Tagóvoda az, amely ennek a környéknek, az Újkert ezen részének ad egy különleges lehetőséget – fogalmazott Papp László polgármester. 

Rámutatott, néhány évvel ezelőtt az óvoda helyén egy udvar volt, amely a plébánia tevékenységét egészítette ki. Majd felépült egy olyan óvoda, ahol hetvenöt kisgyermek gondozásáról tudnak az óvónők, óvodapedagógusok gondoskodni.

Debrecen és az egyház városépítő, közösségépítő tevékenysége

Papp László úgy fogalmazott, nagyon örül annak, hogy Debrecen az elmúlt években szoros összefogásban, különösen az egyházakkal, sokat tett azért, hogy a városi intézményhálózat nagyot lépjen előre. 

Egy hatalmas fejlődés jellemzi a város intézményi működésének területét, és óriási előrelépést mutat a város és az egyházak közötti összefogás. Évszázadokra visszamenőleg van meg a tapasztalatunk arról, mint test és lélek, a város és az egyház hogyan tud város- és közösségépítő tevékenységet végezni. Néhány évvel korábban, 2020-ban, a koronavírus-járvány időszakában – amikor a közösségi programok gyakorlatilag kivesztek az életünkből – döbbentünk rá igazán, mekkora jelentősége van a minőségi együttlétnek, illetve azoknak a közösségi programoknak, amelyek fontos részei voltak hosszú időn keresztül a járvány előtt a mindennapjainknak.

 Éppen ezért gondolom azt, nem csak a jelenben, a jövőben is rendkívül nagy jelentősége lesz annak, hogy olyan tereket hozzunk létre, ahol a közösségi élményeinket együtt meg tudjuk élni. Ha ezek egyházi tevékenységekhez kapcsolódnak, az külön öröm, hiszen a város lelki megerősítése ebben a tekintetben talán itt a legaktuálisabb, de nyilván gondoskodunk erről a település más területén is – hangsúlyozta a polgármester.

Kiemelte, Debrecen részéről azt tudja ígérni, a következő években is hasonló figyelemmel és törődéssel lesznek a lelki-egyházi szempontú fejlesztések iránt. – Nagyon bízom benne, a közös munkát folytathatjuk, és sok hasonló fejlesztésnek lehetünk még örömteli tanúja a következő években. Nem légvárakat, hanem valódi várakat építünk, amelyek gyermekeink jövőjéről képesek lesznek majd gondoskodni – tette hozzá.

Törő András (balról), Palánki Ferenc és Papp László vágta át a szalagot Debrecen haon
Törő András (balról), Palánki Ferenc és Papp László vágta át a szalagot
Forrás:  Czinege Melinda

Az együttműködés mindig gyümölcsöző

Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök megköszönte a gyerekeknek az átadón bemutatott produkciójukat, majd a következőképpen fogalmazott. – Köszönjük azt, akik és amilyenek vagytok, értetek dolgozunk, és minden nap érzékeltetitek, érdemes értetek tenni – mondta. Ezután Papp László felé fordulva köszönte meg a polgármesternek a gyümölcsöző együttműködésről szóló szavait. – Az összefogás, a szeretet, az összehangolt munka, az mindig gyümölcsöző tud lenni, és soha nem öncélú. 

Nem azért építünk, nem azért fejlesztünk, mert mi szeretnénk valamilyen dicsőséget learatni, hanem másokért. A gyerekekért és a felnőttekért egyaránt, akik végtelen értéket hordoznak. Amikor látjuk a gyermekeket, akár sírnak, akár mosolyognak, Isten arca tükröződik az ő arcukon. A legkisebbeknek is van hivatásuk, mégpedig az, hogy kövessék Jézust

 – szögezte le Palánki Ferenc, majd megáldotta a debreceni Megtestesülés Plébánia játszóterét.

Törő András a Haon érdeklődésére kifejtette, a debreceni Megtestesülés Plébániának egy alap adottsága volt a 2000-ben befejeződött építkezés után, hogy egy óriási nagy udvar része volt, ahol közösségi tér, sportpálya működött. – Ahogyan az óvodafejlesztési programok elindultak Magyarországon, a plébánia területe is egy kijelölt fejlesztési terület lett az egyházmegye részéről, ezért született az a döntés, hogy a plébániának a hátsó udvarára épül meg az új óvodája, a Szent József Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium Megtestesülés Tagóvoda. 

Ezt követően a plébániának ezen területe „elveszett”, ezzel párhuzamosan kezdődött el a keresés, hogyan lehetne újra nagyobb közösségi teret kialakítani. Majd létrejött a várossal, az egyházmegyével a közös konszenzus, hogy ilyen formában mind az itteni óvodások, illetve a városrészen lakó gyerekek használhatják az újonnan átadott teret, játszóteret

 – idézte fel Törő András. Hozzátette: a beruházást a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye finanszírozta. Ez egy nagyobb felújítási projektnek volt a része, a játszóelemek kiválasztásában segítségükre volt az óvoda vezetősége. Próbáltak olyan játékokat idetelepíteni, amik az óvodában nem találhatók meg, illetve fejlesztőjátékot. A teljes beruházási projekt értéke mintegy 10 millió forint.

– A játszótereken a gyerekek tökéletesen meg tudnak nyílni, ki tudják próbálni saját magukat, meg tudják tapasztalni saját határaikat, korlátaikat és örömeiket. Amikor közösen tudnak játszani, önfeledten együtt időt tölteni, akkor megtapasztalják, a közösségnek milyen építő ereje van, és milyen jó közösségben lenni. Megtanulnak kompromisszumot kötni, és közösen örülni – hangsúlyozta Törő András.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában