Elismerés

2024.05.22. 14:00

Az országban csak négy másik település kapott olyan elismerést, mint Hajdúböszörmény

A különleges kitüntetés azoknak a helyi önkormányzatoknak szól, amelyek kiemelkedően hozzájárulnak a tehetséges fiatalok felkutatásához és támogatásához, valamint példamutató együttműködést folytatnak tehetséggondozó szervezetekkel. Hajdúböszörmény is elnyerte idén a Tehetségbarát Önkormányzat Díjat, s az azzal járó 1,5 millió forintot.

Bekecs Sándor

A Tehetségbarát Önkormányzat Díj elnyeréséről és város tehettséggondozó tevékenységéről is beszéltek a városvezetők

Fotó: Czinege Melinda

A Nemzeti Tehetség Központ Tehetségbarát Önkormányzat Díját vehette át május 16-án Hajdúböszörmény önkormányzata. Az elismeréssel többek között a városban zajló nevelési és oktatási munkát, a helyhatóság tehetségeket támogató, alapfeladatain kívüli tevékenységét díjazták. Kiss Attila polgármester a május 22-én tartott sajtótájékoztatón elmondta, az országban öt település nyerte el ezt a címet, köztük Hajdú-Bihar második legnépesebb városa. 

tehetségbarát önkormányzat, hajdúböszörmény, oktatás, debreceni egyetem
A Tehetségbarát Önkormányzat Díjjal járó támogatás felhasználásáról is beszámolt Sőrés István (balról), Kiss Attila és Kovácsné Gál Anita
 Forrás: Czinege Melinda

– Hajdúböszörményben több évszázados múltja van az oktatásnak, nevelésnek, például a Bocskai István Gimnázium első említése 1621-ből származik. Akkor még a Debreceni Református Kollégium leányiskolájaként működött – idézte fel. Példaként említette a felsőfokú oktatás fél évszázaddal ezelőtti megjelenését, melyet most a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kara testesít meg.

Nagyon jó a kapcsolatunk az egyetemmel, a karral pedig napi munkakapcsolatban állunk. Ez meghatározó volt a díj elnyerése során. 2010 óta két ösztöndíjjal is elismerjük a hallgatók munkáját

– emelte ki. Hozzátette, emellett a közoktatás és a köznevelés területén tanulókat, oktatókat is igyekszik elismerni, támogatni a város. Az önkormányzat elsőként csatlakozott a Bursa Hungarica pályázathoz, amelyen keresztül eddig többezer diákot támogattak. Mindezek mellett az önkormányzat igyekszik folyamatosan fejleszteni az intézményeket, hogy a fiatalok a kornak megfelelő állapotú és felszereltségű környezetben tanulhassanak. 

Másfél millió forint is járt a Tehetségbarát Önkormányzat Díjjal

A május 16-i díjátadón Sőrés István alpolgármester képviselte a várost. Elmondta, öt kategóriában osztottak ki elismeréseket pedagógusok és önkormányzatok számára. Hajdúböszörmény a kisvárosok, községek kategóriájában nyerte el az elismerést, s az azzal járó 1,5 millió forint támogatást. Az összeget szintén a helyi tehetségek támogatására fordítják majd.

Számítunk a helyi fiatalokra és visszavárjuk őket, hogy tudásukkal a város közösségét segítsék. A jövőben is folytatjuk a támogatásukat, hogy minél többen itthon találják meg számításaikat

– fogalmazott.

tehetségbarát önkormányzat, hajdúböszörmény, oktatás, debreceni egyetem
Két ösztöndíjjal is támogatja Hajdúböszörmény önkormányzata a Debreceni Egyetem helyi karának hallgatóit
Fotó: Czinege Melinda

A Tehetségbarát Önkormányzat Díjat pályázat útján nyerhette el a város, melyet Kovácsné Gál Anita intézményi referens, hatósági ügyintéző koordinált. Mint ismertette, a pályázati anyagot március 5-ig kellett benyújtani, amelyben többek között be kellett mutatni, milyen elvek mentén támogatja a helyi oktatást, nevelést az önkormányzat, s milyen célokat tűzött ki ezzel kapcsolatban. 

– Az elnyert 1,5 millió forint felét közvetlenül a fiatal tehetségek szakmai és pénzbeli támogatására fordítjuk, bővítjük a meglévő ösztöndíjakban részesíthetők körét. A díj másik felét pedig a helyi fiatal művészek támogatására fordítjuk – osztotta meg a hivatal munkatársa. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában