Közgyűlés

2024.05.23. 13:18

Az Aquaticum érdekében lobbizik a városvezetőség a kormánynál

Többek közt a Debreceni Vagyonkezelő beszámolóját fogadták el a képviselők a májusi közgyűlésen. A holding mellett más önkormányzati cégek is jól teljesítettek.

Szőke Tímea

Az Aquaticum az ipari szereplőkkel megegyező áron kapja a vizet, holott egészen másra használja

Forrás: Napló-archív

– Az elmúlt évet szabályos és eredményes gazdálkodással zárták a debreceni önkormányzati cégek – összegezte Papp László polgármester a csütörtöki közgyűlés ülésén, a Vármegyeháza Árpád-termében, a Debreceni Sportcentrum Közhasznú Nonprofit Kft., a DVSC Kézilabda Kft., a DVSC LA Létesítményfenntartó Nonprofit Kft., a DVSC Labdarúgó Akadémia Nonprofit Kft., a „NAGYERDEI KULTÚRPARK” Nonprofit Kft., a Kodály Filharmónia Debrecen Közhasznú Nonprofit Kft., a Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft., MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ Nonprofit Kft., a DEMKI Nonprofit Kft., a DEBRECENI KÉPZŐ KÖZPONT Nonprofit Kft., valamint a DENOK Nonprofit Kft. 2023. évi számviteli törvény szerinti beszámolója kapcsán. A debreceni önkormányzati cégek 2023. évi beszámolói közül valamennyit elfogadta a testület.

Az önkormányzati cégek beszámolóiról is tárgyalt a debreceni képviselő-testület Debrecen haon
Az önkormányzati cégek beszámolóiról is tárgyalt a debreceni képviselő-testület
Forrás:  Kiss Annamarie

Az önkormányzati cégek profi munkát végeztek

– 2023 nem volt a legkönnyebb év, az energiaválság nagy részben ekkor fejtette ki hatását, ahogyan az infláció is, továbbá a reálbérekkel kapcsolatos folyamatok nehezítették a gazdálkodási körülményeket. Az önkormányzat cégei azonban ezzel együtt is profi munkát végeztek – mondta a polgármester, megköszönve a társaságok vezetőinek és dolgozóinak a helytállást.

A Debreceni Vagyonkezelő Zrt. 2023. évi számviteli törvény szerinti beszámolójának tárgyalásához elöljáróban Papp László elmondta: a társaság 2000-ben alakult, és történetének legeredményesebb évét zárta tavaly, mindamellett, hogy nagyon sok kihívás volt a gazdálkodó szervezetek számára. A DV Zrt. 2023-as adózás előtt eredménye 4,761 milliárd forint, ebből az üzemi eredmény 3,091 milliárd, a pénzügyi eredmény 1,670 milliárd forint.

Erről tegnapi cikkünkben részletesen írtunk:

Debrecen gazdálkodásának két fontos bázisa van, a költségvetés és a Debreceni Vagyonkezelő működése. A város gazdasága, szigorúan az önkormányzati szférát tekintve, akkor sikeres, ha mind költségvetési, mind vagyongazdálkodási szepontból eredményes. Ez az önkormányzati ciklus, vagyis a 2019-24 közötti évek rendkívüli kihívásokkal tettek próbára mindenkit, azonban egy percig sem ingott meg sem Debrecen költségvetése, sem az önkormányzati vállalkozói vagyon működtetése.

 Tavaly is számos nehéz intézkedést kellett hozni, mert nem lehetett tudni, hogy az energiaválság hatása meddig tart, hogyan lehet a gazdálkodás stabilitását fenntartani. Mind a gazdálkodását, mind a pénzügyi folyamatok kontrollját tekintve nagyon eredményes volt a holding elmúlt éve. Mindemellett 5 milliárd forint értékben végzett beruházásokat – mutatott rá a polgármester.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a fenti eredményt úgy érte el a DV, hogy jelentős részben közszolgáltatásokat végez, szabályozott környezetben működve (mint pl. a rezsicsökkentés); vagyis a profit nem a közszolgáltatásokban realizálódik, hanem sokkal inkább a piaci környezetben. Bevételének nagy részét iparterületi ingatlanértékesítésből szerezte. – 2023-ban valamennyi tagvállalat hozta a tervet, sőt terven felül teljesített. A következő években azon dolgozunk, hogy ezen a pályán tartsuk a vagyonkezelőt – mondta Papp László.

Papp László polgármester a májusi közgyűlésen Debrecen haon
Papp László polgármester a májusi közgyűlésen
Forrás: Kiss Annamarie

A Vízmű több bevételre számíthat

Madarasi István (MSZP) néhány részletre kérdezett rá a holding eredményességének fenntarthatóságát illetően. Így a tőkepótlás szükségességére, a DKV és a Debreceni Vízmű helyzetére. Érdeklődött a Természettudományi Múzeum tervezett építéséről, és arról, hogy Lázár János építési és közlekedési miniszter a napokban felvetette, Debrecenben Közlekedési Múzeum létesülne.

A polgármester válaszában elmondta, a leginkább veszteségfinanszírozás-igényes cég a DKV; tavaly közel 9 milliárd forint támogatást biztosított hozzá az önkormányzat. Erre be kell rendezkedni a következő években, de a város gazdasági növekedése biztosíthatja, hogy ha az állam nem ad támogatást, akkor is tudja Debrecen a közlekedési társaságát finanszírozni. A Vízmű kapcsán kiemelte, alapvető változás, hogy 2024-től kezdődően a kormányzat elválasztotta a lakossági vízfogyasztást az ipari célú vízhasználattól, utóbbinál komoly áremelkedés történt, és ennek köszönhetően a Debreceni Vízműnek jelentős többlet árbevétele keletkezik.

 – Ez idén nem feltétlenül nyújt majd túl nagy mozgásteret, mert a megtermelt eredmény egy részét, amit nem fejlesztésre fordít a cég, be kell fizetni egy alapba, amiből országszerte a veszteségesen működő vízműveket finanszírozzák. Mégis, a jövőben lesz annyi mozgástér, hogy ne az állami támogatásra kelljen építeni, hanem a Debreceni Vízmű többletbevételére, ezzel sáfárkodunk, hogy minél több maradjon itt belőle – részletezte Papp László. 

Madarasi István önkormányzati képviselő általa aggályosnak tartott részletekre kérdezett rá Debrecen haon
Madarasi István önkormányzati képviselő általa aggályosnak tartott részletekre kérdezett rá

Tervek két múzeum kapcsán

A Természettudományi Múzeum kapcsán arról tájékoztatott, az önkormányzat elvégezte az összes olyan előkészítő munkát, ami ahhoz kell, hogy egy nemzetközi tervpályázati eljárás elinduljon. Annak eredménye ismeretében a továbbiakról a kormány dönt majd. A másik múzeum terve kezdetleges állapotban van, csak annyit tudni még róla, hogy az Északnyugati Gazdasági Övezet közelében van egy 6,5 hektáros állami terület, oda épülhetne meg. E két múzeum állami fenntartású lenne, nem érintenék a DV működését.

Madarasi István aggodalmának adott hangot amiatt, mert a 2023-as iparterület-értékesítéshez hasonló tranzakciók a jövőben nem lesznek, így a bevételük is elmarad majd; továbbá  rámutatott, az ipari célú vízhasználat ugyan bevételként jelentkezik a Vízműnél, de súlyos mínuszként az Aquaticumnál.

Papp László hangsúlyozta: ahogyan eddig, ezután is a gazdasági környezethez igazítják a döntéseket. Így történt ez például tavaly az energiaválság kapcsán, amikor számos, esetenként népszerűtlen intézkedést kellett tenni a holding stabil működése érdekében, ugyanakkor önkormányzatként humánus szempontokat is figyelembe vesznek, például a covid-helyzet idején a bezárt szállodákból sem küldtek el dolgozókat. 

A vízdíjakról elmondta, maguk sem értenek egyet a felosztással, hiszen az Aquaticum nem ipari felhasználó. A kormányzathoz fordultak a szabályozás felülvizsgálatáért.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában