Podcast

2024.03.13. 14:00

Tényleg az érettségin múlik a jövő? – a debreceni pedagógus válaszolt

Vészesen közeledik a végzősök életének egyik meghatározó állomása. A HírFm debreceni adásának vendége Bozó Judit pedagógus volt, aki beszámolt arról, hogyan látja az érettségi előtt álló fiatalokat, és néhány jó tanáccsal is szolgált a szülőknek.

Haon.hu

Vészesen közeledik a végzősök életének egyik meghatározó állomása, az érettségi

Forrás: Illusztráció / Napló-archív

A pedagógus megosztotta, szűk két hónappal az érettségi előtt többféle hozzáállással találkozik a diákoknál; vannak a céltudatosak, akik tudják, mit akarnak, van önbizalmuk, meglátása szerint ők nagyon izgulnak, de pozitívan állnak az érettségihez. És vannak olyanok, akik nem igazán éreznek magukban hitet, egy kicsit elengedték az érettségit, inkább sodródnak. Bozó Judit úgy látja, ez abból is fakadhat, hogy az utóbbiaknál nincs megfelelően támogató háttér.

érettségi, debrecen, pedagógus, szülő, támogatás
Bozó Judit szolgált hasznos tippekkel az érettségi előtt álló fiataloknak 
Forrás: Napló-archív

Milyen egy támogató pedagógus?

Úgy véli, a pedagógusok részéről a legnagyobb segítség a stressz csökkentésére, ha az „úgyse fog sikerülni”, „úgyis meg fogsz bukni” mondatok helyett – még ha a tanár valahol a lelke mélyén ezt is gondolja – támogassa a diákokat: „Bízom benned, ügyes vagy, higgy magadban, segítek neked!”

A dicséretekre fókuszáljunk, ne a hibáztatásra, mert így is van a gyerekeken elég stressz 

– hangsúlyozta. Szavai szerint ha legalább egy támogató felnőtt van, akkor a gyerek elhiszi, ez egy nyert ügy lesz. Úgy látja, a tanulók azoktól a felnőttektől mernek segítséget kérni, akikben megbíznak, és akik szeretettel beszélnek velük. 

Tisztában kell lennie a gyereknek azzal, hogy az érettséginek súlya van, sok múlik rajta a jövőjét illetően, viszont nincs itt a világvége, ha elrontja. Egy 18 évesre nem tehetünk akkora terhet, hogy azt mondjuk neki, ezen múlik az életed, mert ha nem erős az önértékelése, össze is roppanhat. Sok múlik rajta, viszont azt is tudnia kell, hogy az élet mindig ad új lehetőségeket, mindig vannak új utak. Ha most nem sikerül az érettségi, megpróbálhatja jövőre, tanulhat mást, elmehet dolgozni, majd újra megpróbálhatja. Nem dől össze a világ, ha nem úgy sikerül, de tegye oda magát

– vallja a debreceni pedagógus.

A szülők hogyan ösztönözhetik az érettségi előtt álló gyereküket?

Bozó Judit szerint az a legfontosabb, hogy a szülők beszéljenek a gyerekekkel, támogassák őket. Adjanak teret nekik arra, hogy kibeszélhessék magukat. – Ha elmondják a gyerekek, hogy nagyon félnek, izgulnak, azt gondolják, nem fog sikerülni, akkor inkább mondjuk azt: annyira ügyes vagy, biztos vagyok benne, hogy sikerülni fog! – osztotta meg, a pedagógus szerint a kulcs a szeretetteljes kommunikáció, s persze türelmesnek kell lenni a stresszes gyerekkel. 

– Lehetünk vaskalaposak, csak amögött is érezze a gyerek a szeretet – szögezte le.

A podcastünkből többek között az is kiderül, mennyire hozható be a lemaradás, és mit tehetnek azok, akik nem tudják megengedni maguknak azt, hogy magántanárt fizessenek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában