Iskola

2024.01.27. 10:27

Aggasztanak az érettségi feladatok? Ezekre a változásokra készülj a vizsgákon!

Az idei érettségi jelentkezés határideje február 15., a Debreceni Szakképzési Centrum főigazgatóját kérdeztük.

Bekecs Sándor

Érettségiző diákok a DSZC Vegyipari Technikumában 2021-ben

Forrás: Napló-archív

Az évkezdet szinte mindenki számára jelentőséggel bír, de egy végzős általános vagy középiskolás tanuló számára különösen, hiszen előbbiek szinte azonnal a központi felvételi vizsgán találják magukat a szilveszteri ünneplés után, míg utóbbiak következő hat hónapját mindenféle jelentkezési határidők és teljesítendő feladatok keresztezik. A középiskola utolsó félévét taposók számára az „érettségi” kifejezés legalább olyan sokszor megjelenő kulcsszó, mint manapság a Google keresési listájában a ChatGPT, a mesterséges intelligencia vagy éppen Lionel Messi.  

Az idei év május-júniusi érettségi vizsgákra február 15. napjáig jelentkezhetnek a diákok. A Debreceni Szakképzési Centrum (DSZC) 11 szakképző intézményében várhatóan 1300 fő tesz közép- vagy emeltszinten érettségi vizsgát. Számukra két szempontból is változást jelent az idei vizsgaidőszak, ezért az intézmény főigazgatóját, Szilágyi Sándort kérdeztük a legfontosabb tudnivalókról. 

Előrehozott érettségit tehetnek a Debreceni Szakképzési Centrum tanulói 

Az új szakképzési rendszerben a 2020/2021. tanévtől indult technikumi osztályok tanulói egységes 5 éves képzésre nyertek felvételt, jelenleg 12. évfolyamosok. Ők jövőre, az 5. év végén egyszerre kaphatnak érettségi bizonyítványt és technikusi oklevelet, ugyanakkor nem kell 5. érettségi tantárgyat választaniuk, mivel azt a sikeres szakmai vizsga kiváltja, ami ezen felül emelt szintű érettséginek is számít. – Bár hivataloson a 13. évfolyamon végeznek, a technikus tanulók 12. évfolyamon előrehozott érettségi vizsgát tehetnek, jellemzően magyar nyelv és irodalomból, matematikából és történelemből - ismertette DSZC főigazgatója. 

20230131-DSZC-Debrecen-HAON-KA_2
Szilágyi Sándor, a Debreceni Szakképzési Centrum főigazgatója
Forrás: Napló-archív

Elmondta, a most érettségizők felkészítése már az új Nemzeti Alaptanterv (NAT 2020) szerint történt, a tanulók az ehhez kapcsolódó új, részletes követelmények szerint tehetnek érettségi vizsgát. Ez alól az ágazati, ágazaton belüli specializációs vizsgáknak egy szűk köre képez kivételt. 

Mely érettségi feladatok változnak idén?

Továbbra is megmaradt az érettségi vizsga kétszintű rendszere, melyben a kötelező vizsgatárgyak sem változtak meg alapvetően, viszont elhatárolták a középszinten és az emelt szinten elvárható, számon kérhető többlet-ismeretanyagot. Emellett a megújult érettségivizsga-követelmények korszerű értékelési módszereket határoznak meg, az eddiginél szélesebb teret adnak a diákok önálló problémamegoldásának és kreativitásának

– hangsúlyozta Szilágyi Sándor.  

A legszembetűnőbb változtatások a magyar nyelv és irodalom érettségi vizsga követelményeiben történtek, ami érinti a számon kérhető témaköröket, az írásbeli dolgozat és a szóbeli tételsor formai és tartalmi jellemzőit, az értékelési kritériumokat és pontszámokat egyaránt. – Az I. feladatlap például nyelvi-irodalmi műveltségi feladatsorral bővül, az emelt szintű vizsgánál a szóbeli a követelményrendszer nagyobb tudástárból kéri számon a tanulók ismereteit – tette hozzá a debreceni szakképzési intézményfenntartó vezetője.  

Így változnak idén a történelem-, a matematika- és az idegennyelv-érettségi feladatai 

– Idegen nyelvből finomhangolásról beszélhetünk inkább, míg matematikából a tantervi változásokat követve a középszintű érettségi vizsga követelményeiből bizonyos tartalmak átkerültek az emelt szintű követelmények közé. Illetve, ami középszinten új anyagként jelent meg a tantervben, az az érettségi vizsgán is megjelenik követelményként: tételek bizonyítása, exponenciális folyamatok vizsgálata, pénzügyi ismeretek, statisztikai elemzések – összegezte Szilágyi Sándor. 

A DSZC főigazgatója a történelemérettségiről elmondta, többek között a témakörökben történtek módosítások, a „Társadalmi, állampolgári, pénzügyi és munkavállalói ismeretek” külön tematikai egységként már nem jelenik meg, de a téma bizonyos elemei megmaradtak. Középszinten a lexikálisan számon kérhető tartalom csökkent, az érettségi minden részletében kompetenciaalapú maradt, míg a vizsgafeladatlapok tartalmi arányai változtak, nagyobb hangsúlyt kap az eszme- és vallástörténet.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában