Így figyelnek a biztonságos közlekedésre

2024.03.27. 18:03

Csapókerti kisdiákok mutatták be, mit tanultak a rendőröktől – fotókkal, videóval

A debreceni Csapókerti Általános Iskola valamennyi nebulója részt vett a Közlekedjünk együtt, vigyázzunk egymásra! (KEVE) néven indult biztonságos közlekedésre nevelő programban.

Nagy Emese

A biztonságos közlekedésre tanították az iskolába járó gyerekeket

Forrás: Czinege Melinda

Az elmúlt évben Közlekedjünk együtt, vigyázzunk egymásra! (KEVE) néven indult biztonságos közlekedésre nevelő program indult kisgyermekeknek és kamaszoknak egyaránt.

Az oktatói programban a Csapókerti Általános Iskola két elsős osztálya is vett részt pilotcsoportként, akik a tanultak alapján szerda délután bemutatóórát tartottak az intézményben.

A gyerekek elsajátítják az önálló és biztonságos közlekedés ismereteit

Suba István őrnagy, a Hajdú-Bihar Vármegyei Balesetmegelőzési Bizottság titkára rámutatott, az oktatási módszer lényege, hogy a rendőrök és pedagógusok egymást kiegészítve interaktívan, egymásra épülő jelleggel, felmenő rendszerben oktatják az általános iskolás tanulókat.

CM20240327_Keve program_Csapókerti iskola_HAON (10)
Suba István őrnagy, a Hajdú-Bihar Vármegyei Balesetmegelőzési Bizottság titkára
Forrás: Czinege Melinda

– Az alsó tagozatos gyerekek játékos formában ismerkednek meg a gyalogos közlekedés alapszabályaival. A jelenlévő nebulók már a tavalyi év folyamán megismerhették a legfontosabb közlekedési jelzőtáblák, a közlekedési lámpák jelzéseit, a tömegközlekedési eszközök helyes használatát. A felsőbb osztályokban a gyerekek elsajátítják az önálló és biztonságos közlekedés ismereteit, emellett megismerkednek a gyalogosokra és kerékpárosokra vonatkozó közúti jelzésekkel, jelzőtáblákkal és útburkolati jelekkel is – fogalmazott. Hozzátette,

a program keretében a gyerekek a pedagógusok közreműködésével, első kézből a Hajdú-Bihar Vármegyei Balesetmegelőzési Bizottság munkatársaitól, rendőröktől tanulják meg a KRESZ szabályait.

Hajdú-Bihar vármegyében az idei tanévben már két tankerületi központ összesen 10 intézményében (Debrecenben 8, Püspökladányban 2 iskolában) tartanak KEVE órákat a szakemberek.

A közlekedési táblákat is megismerik

A csapókerti kisiskolásoknak megtartott foglalkozáson Kovács Mihály rendőr százados, a Debreceni Rendőrkapitányság munkatársa beszélgetett, ő mutogatta nekik a közlekedési táblákat, a gyerekek pedig válaszoltak a felmerülő kérdésekre.

Mindemellett a gyerekekre leselkedő balesetveszélyes helyzeteket, azok megelőzési lehetőségeit dolgozta fel a kicsikkel játékos formában, ahol a nebulóknak lehetőségük volt feltenni a témával kapcsolatos kérdéseiket, továbbá elmondhatták saját tapasztalataikat is.

Köszönöm ezt az együttműködést a rendőrséggel, ugyanis biztos vagyok benne, közlekedés a témában a rendőrök tudnak a leghitelesebbek lenni

– hangsúlyozta Türk László, a Debreceni Tankerületi Központ tankerületi igazgatója.

CM20240327_Keve program_Csapókerti iskola_HAON (5)
Türk László, a Debreceni Tankerületi Központ tankerületi igazgatója
Forrás: Czinege Melinda

Az eseményen a nebulók az ismereteiket a gyakorlatban is megmutatták, ugyanis nemcsak elméletben készítik fel a szakemberek a szabályos közlekedésre őket, hanem a gyakorlatban is bemutatják nekik, hogy mire kell figyelni gyalogosként, kerékpárosként vagy utasként (ha például busszal érkeznek az iskolába) a közlekedésben. Így az egyik osztály az intézmény előtti egyik buszmegállóban kapott gyakorlati útmutatást, majd szabályosan, mindenre odafigyelve két zebrán is átkeltek.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában