Gasztronómia

2024.03.07. 16:13

Debrecenben tanulta ki a szakmát, most Európa legjobbjaival főz a Bocuse d’Or-on

A világ legrangosabb szakácsversenyének előző Európa-bajnokságát Budapesten rendezték meg, ahol Dalnoki Bence és csapata ezüstérmes, majd a lyoni világdöntőn bronzérmes lett. A sikeres séf most a nemzetközi kóstoló zsűri tagja lett, a magyar csapatot most a tavaly őszi magyar bajnokság nyertese, Kelemen Roland séf vezeti.

Haon.hu

Kelemen Roland séf a magyar Bocuse d'Or csapat bemutatkozó sajtótájékoztatóján

Forrás: MTI/Lakatos Péter

A Bocuse d’Or európai döntőjét 2024-ben a norvégiai Trondheimben rendezik meg március 19–20. között, az oda készülő magyar csapat szerdán a Sirha Budapest 2024 szakkiállítás keretében számolt be a több mint három hónapja zajló felkészülésről – számolt be róla a Világgazdaság.

Mint írták, a helyszín érdekessége, hogy két évvel ezelőtt a Sirha Budapest adott otthont az európai döntőnek, akkor a magyar csapat Dalnoki Bence vezetésével egészen a dobogó második fokáig menetelt, majd a következő évben a világbajnokságon a harmadik helyezést és a vele járó bronz Bocuse-szobrot is elnyerte.

A 2024-es magyar Bocuse d’Or csapatot a hajdúsági kötődésű Kelemen Roland séf vezeti, aki 2023 októberében megnyerte a magyar döntőt.

Ahogy arra a lap is emlékeztet, Kelemen Roland a debreceni Aranybika Szakközépiskolában tanulta a szakmát, ezt követően a hajdúszoboszlói Hunguest Hotelben dolgozott. Két éve séfhelyettesként erősít egy nyíregyházi szállodát, tavaly mesterszakács címet szerzett. 

Nem csak a magyar konyhában kell bizonyítani

A tengeri halételek és a rénszarvas-specialitások hazájában két hét múlva kezdődő európai döntőre készülő séf elmondta, hogy szerencsére nagyon szereti a tengeri halakat, de a rénszarvasnyelv, -fartő és -lábszár, valamint a Norvégiában honos tőkehalfajta, a skrei és a másik kötelező alapanyag, a frøyai fésűkagyló elkészítésére alaposan fel kellett készülniük.

A halas és húsos magyar versenytálat világszerte ismert magyar alapanyagokkal, többek között tokaji aszúval, kacsamájjal és őrölt piros paprikával kombinálják

– hangzott el.

A korábbi magyar bajnok, Dalnoki Bence is ott lesz Norvégiában, ahol a nemzetközi kóstoló zsűribe kapott meghívást.

A Bocuse-csapatot és a felkészülést bemutató sajtótájékoztatón Dalnoki Bence hangsúlyozta, hogy a magyarok 2016-ban Széll Tamás révén iratkoztak be a szakácsvilág nemzetközi élvonalába, ami nagyon rövid idő, de minél többet igyekeznek ellesni a régóta sikeres nemzetektől.

A tudás- és tapasztalatmegosztás a versenyzők felkészítésének fontos eleme, többek között a svédek is így tudnak a világ élvonalában maradni, hogy a közös sikerért valóban közösen dolgoznak meg.

Jó úton járunk, hogy megszorongassuk, vagy akár übereljük a Bocuse d’Or legsikeresebb nemzeteit, az idei magyar versenyző felkészülését is népes szakértői gárda segíti

– mondta Dalnoki Bence.

A csapat commis-ja a siófoki Fodor Noel, a coach a Hungastnál dolgozó Szabó László. A csapat felkészítésében részt vesz Széll Tamás és Vomberg Frigyes is, valamint a norvég séf, Christian Andre Pettersen, aki 2019-ben és 2021-ben is a bronz szobrot vihette haza a Bocuse d’Or lyoni döntőjéről. 

A Bocuse d’Or világdöntőjére a tíz legjobban teljesítő csapat jut tovább Norvégiából, ahol 20 nemzet csapata méri össze tudását hamarosan. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában