Gasztronómia

2023.10.31. 21:22

Derecskei szakács lett a Bocuse d'Or magyar döntőjének második helyezettje

Gubányi Patrik

A versenyt követően

Forrás: Balog Szabolcs-archív

A legnagyobb presztízsű nemzetközi szakácsverseny döntőjén a második helyig menetelt a derecskei Balog Szabolcs, akit a Séfek Séfe című televíziós gasztroműsorból ismert Vomberg Frigyes készített fel a megmérettetésre.

A Bocuse d'Or a legnagyobb presztízsű nemzetközi szakácsversenyként számontartott rendezvény, melynek világdöntőjét kétévente rendezik meg az esemény névadója, Paul Bocuse szülővárosában, Lyonban.  

A megmérettetés magyarországi döntőjének a budapesti Hungexpo adott otthont október 26-án, amikor is az a négy csapat (séf és segítő) mutathatta meg tudását, akik az elődöntőben és a középdöntőben is egyaránt bebizonyították, hogy a harminc jelentkező közül a legjobbak közé tartoznak.

A zsűri igencsak alátámasztotta az esemény magas színvonalát, hiszen Wolf András, Rácz Jenő, Nyíri Szása, Széll Tamás, Szulló Szabina, Segal Viktor, Litauszki Zsolt és Pesti István pontozta a versenyzők által elkészített ételeket.

Derecskei szakács léphetett a dobogó második fokára

A derecskei Balog Szabolcs, az Almavirág Étterem szakácsa, megmutatta az ítészeknek, hogy kézügyessége és tudása korántsem átlagos, ugyanis a magyarországi döntő második helyét zsebelte be, így valószínűleg hallhatunk még róla a jövőben.

Forrás: Balog Szabolcs-archív

Szabolcs portálunk megkeresésére beszámolt a Bocuse d'Or előkészületeiről, a versenyen szerzett élményeiről, továbbá jövőbeni terveiről.

– Még tavasszal tették közzé a versenykiírást, amelyre gondolkodás nélkül beadtam a jelentkezésemet, és szerencsére pozitív elbírálást kaptam, így az első rostán túljutottam, ami már önmagában nagy örömet okozott. Három héttel a további szakaszok előtt szabadságot vettem ki a munkahelyemről, így folyamatosan azon gondolkoztam, hogy milyen koncepciót építsek fel. A felkészülésben Vomberg Frigyes segített, aki pedig végig a társam volt és a segédem, az kollégám, Takács László. Az idő ellen kellett harcolnunk, hisz mind a középdöntőben, mind a döntőben tizenöt tálat kellett elkészítenünk, körülbelül öt óra leforgása alatt, így többször is lefőztük azokat az ételeket, melyeket éles helyzetben is a legjobb módon kellett tálalnunk – idézte fel a derecskei szakács.

Szeptember 26-án eljött a középdöntő ideje, ahol nyolc csapat vehetett részt. Az európai döntő mindig máshol van, idén Norvégiában rendezték meg, ezért az ottaniak kedvenc alapanyagával, a lazaccal kellett dolgoznunk, vegetáriánus körettel és raguval társítva

– ismertette Balog Szabolcs, aki rámutatott, hogy a döntőben a rák és a kagyló kapta a főszerepet.

Forrás: Balog Szabolcs-archív

Jobban sikerült a döntő, mint azt várta

– A végeredmény nagyon szívmelengető volt, mivel a dobogó második fokát foglalhattuk el. Erre nem számítottam, nagyjából a harmadik helyre pozícionáltam magunkat. Felejthetetlen élményekkel gazdagodtam, többek között azzal, hogy a hazai gasztro szakma kiemelkedő alakjaival találkozhattam és foghattam kezet, akiket ezelőtt csak a televízióból ismerhettem – ecsetelte Szabolcs.

Hozzáfűzte, hogy sok mindent tanult a verseny alatt, amik segítségével minőségibb ételeket tálalhat a vendégeknek, ezzel is emelve munkahelye színvonalát.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában