Támogatás

2024.03.21. 17:00

Újabb részletek derültek ki a debreceni bérlakásprogramról

Újépítésű és magas minőségű lakásokat építenek a 35 év alattiaknak Debrecenben. A bérlakásprogramban az önkormányzat átvállalja a bérleti díj egyharmadát.

Balogh Efraim

20230117 Debrecen Panel lakások, illusztráció Fényes udvar, Karácsony György utca. Fotó: Molnár Péter MP Hajdú-Bihari Napló

Forrás: Illusztráció / Napló-archív

A 35 év alatti fiatalok lakhatását támogató Főnix lakásprogram újabb részleteiről tájékoztatta a sajtót Debrecen vezetősége március 21-én a Kölcsey Központban. Papp László polgármester szerint az elmúlt két esztendő nem kedvezett a debreceni lakáspiacnak a pandémia, az energiaválság, az infláció, a reálbércsökkenés és a banki kamatnövekedés miatt. Hangsúlyozta, hogy már egy éve kész volt a bérlakásprogram konstrukciója, viszont a körülmények nem tették lehetővé annak megvalósítását. 

debrecen, bérlakásprogram, papp lászló, támogatás
Barcsa Lajos (balról), Papp László és Pécskay Zoltán a bérlakásprogram részleteinek ismertetésén 
Forrás: Kiss Annamarie

Az év második felében akár 6 százalék alá is eshetnek a banki kamatok. Ez azt jelenti, hogy valószínűleg megélénkül a lakáspiac

 – fűzte hozzá.

A debreceni önkormányzat nyitott a kkv-k és a nagyvállalkozások felé is

Rámutatott, hogy idén még csak az előkészítés fog zajlani, mivel egy 200 lakásból álló kontingens lesz a kiindulóalap, ehhez pedig 8-10 milliárd forint összeget kell mozgósítani. A tervek szerint a Cívisház Zrt. fogja képviselni az önkormányzatot az ingatlanfejlesztők előtt. A cég jelenleg mintegy 3000 ingatlant hasznosít, melyekből megközelítőleg 2500-at bérleményként adtak ki. 
– Szeretnénk a város gazdasági életének minden szektora felé kinyitni ezt a kaput – húzta alá Papp László. Kiemelte, hogy a projekt elindítása üzenet a fejlesztőknek és a kis-, közép- és nagyvállalkozásoknak, illetve a munkáltatóknak egyaránt. 

Ahogy már arról korábban is beszámoltunk, a célközönség a 35 év alatti, Debrecenben munkát vállaló (határozatlan idejű szerződéssel rendelkező) és élő fiatalokból áll. Fontos, hogy ne rendelkezzenek saját, beköltözhető ingatlannal. 

debrecen, bérlakásprogram, papp lászló, támogatás
Több cég képviselője is jelen volt az egyeztetésen
Forrás: Kiss Annamarie

Hogyan néz ki majd egy bérlakás?

– A lakások alapterülete legfeljebb 50 négyzetméter lesz, ami a város részéről mintegy 200 millió forint bérletidíj-támogatást jelent majd a jelenlegi piaci árak alapján – részletezte. Rávilágított, hogy a város vezetősége az otthonteremtés támogatását tűzte ki célul. 

Papp László leszögezte, hogy az önkormányzat ötéves időtartamra vállalja a bérlést, és a munkáltatók felelőssége lesz, hogy ne maradjanak üresek az ingatlanok. 

– Több mint 12 milliárd euró beruházás áramlott a városba 2015 és 2023 között, az új munkahelyek száma pedig 20 ezernél is többre emelkedni – mondta Barcsa Lajos alpolgármester. Hozzátette, hogy a cívisváros gazdasági közel hatszorosára, a foglalkoztatottak száma pedig mintegy 35 ezer fővel fog növekedni 2030-ra. 

Újépítésű lakáskontingensek fejlesztésére tervez a város vezetősége pályázatot hirdetni. Ezek 75-80 százaléka kisebb (nappalival és hálószoba), 20-25 százaléka pedig nagyobb méretű lesz (nappali és két hálószoba), és a bérlőnek kell majd berendezni. A pályázatban öt éve épült, vagy annál újabb lakások is részt vehetnek majd, ugyanis a projekt kivitelezéséhez másfél-két évre van szükség.

Ez a program annak lesz nyitott, akinek a munkáltatója jelzi, hogy szeretne benne részt venni. Amelyik cég ebből kimarad az HR-aktivitás tekintetében kissé hátrányba kerülhet

– hangsúlyozta. 

Mi történik, ha letelik bérleti időszak?

Barcsa Lajos is kiemelte, hogy a támogatás öt évre szól. Elmondta, ha ennyi idő alatt a fiatalok megfelelően gazdálkodnak a versenyképes fizetésekkel, akkor piaci alapon is képesek lehetnek tovább bérelni az ingatlan, vagy akár meg is vásárolhatják.  Kétfordulós pályázatra hívta fel a figyelmet: elsőkörben az ingatlanfejlesztőkkel tervez egyeztetni az önkormányzat, azt követően pedig azokkal a cégekkel, akik szeretnének a programhoz csatlakozni. 

Az alpolgármester felvázolta, hogy a fejlesztőkre hárulna a bérbeadó szerepkör, a Cívisház Zrt., a munkáltató és a munkavállaló pedig egyenként egyharmadát fizetné a bérleti díjnak. A foglalkoztató cég dönthet úgy is, hogy kétharmadot fizet, ez csupán az alkalmazottal való megegyezés kérdése. Hozzátette, hogy az önkormányzat euróalapon tervezni megvalósítani az elszámolást. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában