Gasztronómia

2024.02.21. 17:08

Ezek lettek Debrecen borai! - fotókkal, videóval

A verseny magas színvonaláról és növekvő népszerűséségéről is beszámoltak a szervezők.

Kosztin Éva

A város borára koccintottak az esemény résztvevői

Forrás: Kiss Annamarie

Kihirdették, melyek lettek a Debrecen város bora 2024 címmel kitüntetett italok; az eseményt február 21-én a debreceni Mercure Hoteleben tartották. Az először 2015-ben megrendezett borverseny elsődleges célja, hogy kiválasszák azokat a legkiválóbb magyar borokat, melyek Debrecen hivatalos eseményein, gasztrokulturális programjain, a helyi éttermek borkínálatában, illetve reprezentációs ajándékként méltón képviselik a Kárpát-medence borkultúráját.

Büszke vagyok rá, hogy az elmúlt évek nehézségei mellett is évről évre megrendeztük a versenyt, ami mit sem veszített a népszerűségéből, sőt, idén rekordszámú szakértő volt jelen a borok kiválasztásánál 

– mondta köszöntőjében Papp László polgármester.

Egy korty Debrecen

Mészáros Réka ügyvezető arról tájékoztatott, hogy a borverseny ettől az évtől kezdve a Főnix Rendezvényszervező Kft. szervezésében zajlik. – Ez külön öröm számunkra, hiszen a város bora eddig is megjelent Debrecen gasztronómiai eseményein, színes és lényeges eleme ezeknek a találkozóknak. Amellett, hogy a helyi kulturális értékekre felhívjuk a figyelmet, egy korty Debrecent is kínálhatunk ezzel – fogalmazott az ügyvezető. 

Mészáros Réka idén zsűritagként közelről tapasztalta meg a nyertes borok kiválasztásának folyamatát. – Nagyon izgalmas volt a borászokkal együtt bejárni ezt az utat. A társadalmi zsűri tagjaként a szakmai súly nem az én vállamat nyomta, de fontos, hogy évről évre legyen valaki, aki felhasználói oldalról is véleményez – osztotta meg tapasztalatait portálunkkal az ügyvezető.

Debrecen város bora 2024-es borversenyének első fordulójában 21 borvidék 130 pincészetének 500 nedűje vett részt, a nemzetközi borbírákból és a magyar bortársadalom ismert személyiségeiből álló rangos zsűri az utolsó fordulóban 12 borvidék 27 pincészetének 100 itala közül választotta ki a győztes tételeket. Az értékelést és a rangsorolást a nemzetközi 100 pontos bírálati szempontrendszer szerint végezték el a szakemberek és hét kategóriában neveztek meg csúcsbort: pezsgő, klasszikus fehér és vörös, rozé, prémium fehér és vörös, illetve desszert bor.

A bor jelentősége Debrecenben

Kovács Pál borakadémikus, borszakíró, a verseny főtitkára felhívta a díjátadón megjelentek figyelmét Debrecen több száz éves borkultúrájára. – A tizenhatodik században Thököly Imrének panaszlevelet nyújtottak be, hogy a cívisek elbitorolják az érmelléki szőlőt – hivatkozott az egyik korabeli forrásra. Hozzátette, a bor jelentőségét az is bizonyítja, hogy egy 1554-es főkönyv szerint Debrecen bevételének 30 százaléka abban az évben szó szerint borból folyt be. – Ehhez képest a rendszerváltás után 15 évvel megrendezett első borkurzusra egyetlen ember jelentkezett – mutatott rá Kovács Pál az évszázadok alatt kialakult különbségre. 

Kifejtette, mára sokat változott a helyzet, a boros rendezvényeken emberek százai jelennek meg Debrecenben. – A borverseny presztízse is emelkedett, ezért hívtunk meg külföldről is bírákat – jegyezte meg a borakadémikus.

A kiválasztásról elmondta, egy éves munka eredménye volt, amíg eljutottak a nyertesek megnevezéséig. – Ezeket a borokat mindenkinek büszkén lehet kínálni – jelentette ki Kovács Pál.

A díjátadón a köszöntők után Papp László, Mészáros Réka és Kovács Pál együtt rántották le a leplet a nyertes borsorról, majd átadták az okleveleket a díjazottaknak, azaz a Debrecen város bora 2024 cím győzteseinek.

A győztesek
Pezsgő kategória: Koch Borászat, Hajós-Bajai Chardonnay Brut pezsgő 2021 (Hajós-Bajai Borvidék)
Klasszikus kategória: Günzer Tamás Pincészete, Mont Blanc Cuvée 2023 (Villányi Borvidék); Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet, „Mentőöv", Balatonboglári rozė 2023 (Balatonboglári Borvidék); Takler Borbirtok, Cabernet Franc 2019 (Szekszárdi Borvidék)
Prémium kategória: Sümegi Ákos Pincészete, Chardonnay válogatás 2022 (Szekszárdi Borvidék); Garamvári Szőlőbirtok, Sinai hegy Cabernet Franc 2019 (Balatonboglári Borvidék)
Édes kategória: Béres Szőlőbirtok és Pincészet, Tokaji Aszú 6 puttonyos 2017 (Tokaji Borvidék)

Videónkban Vállai Béla, sommelier-borkurátor sabrage technikával bontja ki a nyertes pezsgőt a díjazottak tiszteletére. Mészáros Réka, a Főnix Rendezvényszervező Kft. ügyvezetője a borverseny jelentőségét foglalja össze.




 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában