A szerzetes válaszol

2024.02.15. 17:30

Mit lehet enni nagyböjt alatt?

A keresztény ünnepkörben a húsvétig tartó nagyböjt hamvazószerdán kezdődik, ami idén február 14-re esett. Portálunk utánajárt, mit lehet fogyasztani ezekben a napokban.

Kosztin Éva

A szerzetes szerint nem az a lényeg, hogy mit együnk nagyböjt alatt, hanem hogy Istenre figyeljünk

Forrás: illusztráció / MW-archív

– Mindent – vágta rá kérdésünkre Tokodi László domonkos szerzetes, római katolikus pap. Kifejtette, két szigorú böjti nap van, hamvazószerda és nagypéntek, amikor tartani kell a húsmentességet és mennyiségkorlátozások vannak.

Ezen a két napon háromszor lehet enni, és egyszer jóllakni – de ezt mindenki maga dönti el, hogy mi számít neki jóllakott állapotnak. Az egyház gondol arra is, hogy nem minden korosztály számára javallott a szigorított étkezés, a 18 és 60 év közöttiekre vonatkozik ez a szabály. Ezenkívül nagyböjt minden péntekére húsmentes étkezés vonatkozik, mennyiségi korlátozás nélkül

– fejtette ki az atya.

Tokodi Ferenc OP atya beszélt portálunknak a nagyböjt lényegéről
Tokodi László OP atya beszélt portálunknak a nagyböjt lényegéről
Forrás: Napló-archív

Hozzátette, a szándék a fontos, ha esetleg úgy alakul, hogy valakinek olyan ebédet hoznak, amiben van hús, meg lehet enni – emiatt ne haljon éhen senki – jegyezte meg. Elmondta, a görögkatolikusok élesebb határokat húznak, ők bizonyos napokon nemcsak húst, hanem semmilyen állati eredetű táplálékot nem vesznek magukhoz – Mi meg ilyen „lazák” vagyunk, hiszen több száz millió embernek kell kereteket adni – fogalmazta meg Tokodi László, de kiegészítette azzal, hogy ez a minimumszint, önkéntes alapon lehet több korlátozással is élni – Én hamvazószerdán és nagypénteken nem szoktam enni, olyankor csak vizet iszok – osztotta meg portálunkkal.

A nagyböjt lényege

– Ha a böjtre fókuszálunk, elrontjuk az egészet. Nem az a lényeg, hogy mit együnk, hanem hogy Istenre figyeljünk – jelentette ki az atya, és elmagyarázta, hogyan kapcsolódnak össze a szálak:

A böjt alatt kevesebbet eszünk, kevesebbet költünk, és az így felgyűlt erőforrásokat isteni ajándékokra fordíthatjuk. A pénzből például adományozhatunk másoknak, az evés mérséklésétől felszabadult időben imádkozhatunk. A nagyböjt lényege, hogy a lelkünket ápoljuk a testünk helyett

– mutatott rá Tokodi László.

Arról is beszélt, hogy a böjt alatt hosszú távon érdemes gondolkodni, semmit nem ér, ha az év maradék 320 napjában merőben eltérően viselkedünk. – Az, hogy most hirtelen mindent megváltoztatok negyven napig, felejtős. Ez olyan, mint egy edzés a sportolóknak az olimpia előtt, intenzív felkészülés, hogy jobban éljünk úgy, hogy azt meg is tudjuk tartani, hogy változtassunk életmódot – vélekedett.

A nagyböjt alatt nem a rossz dolgoktól szabadulok meg, hanem a jó dolgoktól szabadulok meg, és választok egy még jobbat

– hangsúlyozta az atya. Rámutatott, teljesen egyénfüggő, hogy kinek miről érdemes lemondania. – Túl sokáig szoktam fent lenni, nekem az a kihívás, hogy időben lefeküdjek aludni. Én azt vállalom, hogy lemondok az éjszakázásról, ami számomra nehéz, de ezáltal pihentebb leszek. Ami lényeges, hogy inkább kevesebbet vállaljunk, de azt tartsuk is meg. Nem most kell az óriási változásokat megtenni, inkább lépéseket 40 napig és azon túl is – összegezte Tokodi László.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában