Megemlékezés

2024.02.26. 14:18

A kommunista diktatúra borzalmai Nádudvart sem kerülték el

A településről 68 embert hurcoltak el kényszermunkára 1945. január 2-án.

Haon.hu

A koszorúzó városvezetés

Forrás: ML

A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja alkalmából rendezett február 23-i, pénteki megemlékezésen Réz Szilárd alpolgármester beszédében elmondta, szovjet irattári adatok szerint csak gulágra 526 ezer magyar embert hurcoltak el. De valójában 700 ezer körülire tehető a „málenkíj robotra” elvittek létszáma, és ebből körülbelül 300 ezren nem jöttek haza.

Az alpolgármester és felesége családjában egyaránt voltak olyanok, akik megjárták a gulágot, de olyanok is, akik a kitelepítés borzalmait élték át. Nádudvarról 68 ember vittek el „málenkíj robotra”. Mindannyian életerős fiatal lányok, asszonyok, férfiak voltak. Nevüket az a márványoszlop őrzi, amely előtt a megemlékezés végén lerótták kegyeletüket a város közintézményeinek, civil szervezeteinek képviselői, illetve hozzátartozók.

Gyallai Henrietta református lelkipásztor és Bökő Péter római katolikus plébános egyaránt saját egyházaikból merítettek példát a meghurcoltak életéről; Gulácsy Lajos református püspök és Mindszenty József római katolikus bíboros élete jól példázta a korszak megpróbáltatásait.

A Kossuth téri megemlékezésen Márai Sándor „Hol vagyok?” című művét is hallgatták meg a résztvevők Papp István, a Csokonai Nemzeti Színház színművésze előadásában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában