A hidegfront vonzhatta ide

2024.01.25. 12:34

Madárritkaságot sikerült lefotózni a hortobágyi pusztán

A mostani mindössze a 12. bizonyított itthoni megfigyelése volt.

Haon.hu

Jeges sirály a Hortobágyi Nemzeti Park területén

Forrás: Facebook / Borza Sándor / Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

Igazi madárritkaság, egy fiatal jeges sirály (Larus hyperboreus) bukkant fel Tiszafüred határában, a regionális hulladéklerakó telepen január közepén, számolt be róla a Hortobágyi Nemzeti Park Facebook-oldala.

A rendkívül ritka madárnak ez volt a 12. bizonyított megfigyelési adata Magyarországon. Feltehetően a markáns, sarkköri eredetű hidegfront révén jutott el térségünkbe

– írták a szerdai bejegyzésben.

Hozzátették, a jeges sirály a világ második legnagyobb méretű sirályfaja, elterjedési területe az északi sarkkörön túl található. Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 25 ezer forint.

A Wikipédia szócikke szerint a madár Európában, Izlandon, a Spitzbergákon és a Novaja Zemlján, Ázsia és Kanada északi területein és Alaszkában fészkel. Tengerparti sziklákon és kisebb szigeteken telepszik meg. Telelni délre indul. Testhossza 62–68 centiméter, szárnyfesztávolsága 150–165 centiméter, testtömege pedig 1,3–1,7 kilogramm, de a tojó ennél könnyebb.

Az utóbbi években egyébként nem volt hiány ritka, védett madarakból a nemzeti parkban: megörökítettek például törpevízicsibét, bíbicet, kis hattyút és kanadai darut is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában