Helyszíni riport

2024.01.29. 11:30

Kimaradt járatok: többfelé bosszúságot okozott a buszvezetői sztrájk Hajdú-Biharban

Többen elkéstek az iskolából és a munkából, aki tudott, más megoldást választott az utazásra.

Hajnal László

Többen átfagyva várták Hajdúböszörményben, hogy érkezzen egy busz

Forrás: Kiss Annamarie

A decemberi munkabeszüntetés után január 28-ára és 29-ére ismételten országos buszvezetői sztrájkot hirdetett a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ), miután nem tartották elégségesnek a munkáltató által ajánlott bérfejlesztés mértékét. Amint a Haon is megírta, a Volánbusz előzetes tájékoztatása alapján Hajdú-Biharban a helyközi közlekedésben vasárnap 185, míg hétfőn 861 járat kimaradására számítottak. Tekintettel a magasabb részvételi arányra, és arra, hogy a sztrájk második napja munkanap, stábunk hétfőn kora reggel elindult, hogy felmérje, milyen fennakadásokat okoz a megmozdulás a vármegyében.

Hétfő, munka, fagyoskodás

Hajdúböszörmény felé vezető utunkon azt tapasztaltuk, több helyközi Volánbusz-járat tart Debrecen felé, zsúfoltnak egyik sem volt nevezhető. Amikor megérkeztünk a Kálvin téri buszállomásra, tömegesen, idegesen várakozó emberek látványa sem fogadott minket, így úgy tűnt, minden a legnagyobb rendben van.

Hamar kiderült azonban, hogy ez csak a látszat, ugyanis a megkérdezettek szerint legtöbben vagy feladták a várakozást, vagy alig pár perccel korábban sikerült felszállniuk egy buszra.

Bosszús vagyok a késések miatt. Nem mindenki van fent folyamatosan az interneten. Én például nem szereztem tudomást a mostani sztrájkról. Debrecenből járok dolgozni Hajdúböszörménybe, évtizedek óta a szokásos hajnali járattal indulok, ehhez képest ma háromnegyed órát várakoztam a megállóban, jéggé fagyott kezem, lábam

 – panaszolta az egyik nő. Hozzátette, a decemberi kimaradásokról sem tájékozódott, de akkor az időjárási viszonyok jóval enyhébbek voltak, kemény mínuszokban nehezebben viseli az ember a várakozást. Megjegyezte, munkásemberként együttérez a buszvezetőkkel, hiszen megérdemelnék, hogy megkapják a megfelelő béremelést, de azzal, hogy nem veszik fel a munkát, mások állását is kockára teszik:

Nyilván ez a sofőröknek sem jó, de nem velünk, dolgozókkal kellene kitolni. Valahogy másképp kellene megoldani. A buszvezetőknek felelősségteljes munkájuk van, róják a kilométereket, nem lenne szabad őket sem leterhelni, sem lebecsülni

 – véli az asszony.

Közben egyre inkább megtelt a Kálvin téri buszállomás, többen reménykedve nézték azt a buszt, amely épp akkor szállította le az érkezési helyen az utasokat, azonban szokásától eltérően nem indult tovább az indulási ponthoz. Néhányan tanácstalanul egymást kérdezgették, vajon elindul-e a járat.

hajdú-bihar, hajúböszörmény, volánbusz, sztrájk
Volt, aki inkább feladta a várakozást 
Forrás: Kiss Annamarie

Késő járatok, kimaradt buszok

Reggel óta tartó, frusztrált helyzetről számolt be az egyik dolgozó is. Meglehetősen kaotikusnak nevezte a hétfői korai órákat. Elmondta, tudomása szerint valamennyi előre bejelentett, a sztrájkban résztvevő járat kimaradt, a fennakadások miatt pedig számos busz késett, így sokan az iskolába sem tudtak időben beérni.

Aki meg tudta oldani, fuvart szervezett, de többen úgy döntöttek, inkább hazamennek, és leigazolják a kiesett napot. Elég feszült volt a légkör, de nemcsak az utasok, a buszsofőrök is idegesnek tűntek

 – számolt be.

Egy közelben várakozó férfi portálunknak elmondta, tudott a mostani munkabeszüntetésről – legnagyobb örömünkre megjegyezte, éppen a Haonon olvasta, hogy hétfőn ki fognak maradni buszok –, azonban megkockáztatta, hogy ezúttal mégis idejében érkezik a busza. Mint mondta, mivel nyugdíjas, és nem munkába siet, ezért türelmesen széttárja a karját, és vár, ameddig kell. Úgy tűnt megérte, mert ahogy a mondat végére ért, már be is állt a busz a megállóba.

hajdú-bihar, hajúböszörmény, volánbusz, sztrájk
Volt, aki szerencsével járt
Forrás: Kiss Annamarie

Nem mindenfelé volt káosz a sztrájk miatt

Tömeg volt a buszállomáson Balmazújvárosban is. Többen viszont apránként feladták a várakozást, és inkább megpróbáltak valamilyen alternatív módszerrel bejutni Debrecenbe. Erről számolt be egy helyi diák, aki a vármegyeszékhely egyik szakiskolájába jár. Lili saját bevallása szerint meglehetősen átfagyott várakozás közben, és a kimaradások miatt szintén elkésett az iskolából. Osztálytársa Hajdúnánásról jár Debrecenbe, szintén fél órás késéssel érkezett be a városba.

Egy álmosdi nő érdeklődésünkre elmondta, neki nem volt gondja a járatokkal, bár egyik ismerőse buszsofőr, így idejében tájékozódott a kimaradó buszokról. Hasonlóképpen egy pocsaji fiatalember sem panaszkodott fennakadásra. Virág is a szerencsések közé tartozott: Hosszúpályiból utazik rendszeresen Debrecenbe, a megszokott járata ugyan szerepelt a sztrájkban részt vevők listáján, ennek ellenére vagy azt, vagy egy korábbi, késéssel érkező buszt sikerült elcsípnie.

Összességében azt tapasztaltuk, főként a hideg idő miatt okozott nagyobb kellemetlenséget a decemberi sztrájkhoz képest a január végi munkabeszüntetés. Az akkori helyszíni szemlénk során főként a délutáni órákra jeleztek nagyobb fennakadást az érintettek, így nem kizárt, hogy a hétfő délutánt is be fogja árnyékolni a megmozdulás. 
A várhatóan kimaradó járatokról és az előzményekről ebben a cikkünkben számoltunk be:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában