Kiállítás

2024.01.23. 20:00

„Debrecen egy gyarapodó város” – hangzott el a farsangi témájú kiállításmegnyitón az Új Városházán

Szalagos fánkkal és debreceni pároskolbásszal kínálták a vendégeket Debrecenben.

Nagy Emese

Tirpák Zsolt, a Debreceni Szakképzési Centrum (DSZC) kancellárja

Forrás: Kiss Annamarie

Itt a farsang, áll a bál címmel nyílt kiállítás kedden az Új Városházán, ami a debreceni farsangi hagyományokból szeretne egy kis ízelítőt bemutatni az érdeklődőknek.

– Itt a vidámság ideje, hiszen farsang van országszerte, és természetesen Debrecenben is – köszöntötte a kiállítás megnyitóján megjelenteket Puskás István alpolgármester. Mint elmondta, azért született a kiállítótér az intézményben, hogy a debreceni identitás, műveltség, kultúra értékeit időről időre a látogatóknak megmutassa. 

Örülök, hogy eljött az a pillanat is, hogy a helyi gasztronómia hagyományok kapnak főszerepet. Bízom abban, mindnyájan élni fognak a lehetőséggel, és megkóstolják az ínycsiklandozó fánkot és kolbászt 

– mutatott rá.

Gasztronómia és alkotás

Tirpák Zsolt, a Debreceni Szakképzési Centrum (DSZC) kancellárja leszögezte: Debrecen egy gyarapodó város. – Napról napra látjuk azt a hatalmas fejlődést, ami ebben a városban tapasztalható. Újabb és újabb gazdasági szereplő, új kultúra, új értékek, de a hagyományok itt maradnak. Az értékek megvannak a településen, amiket őrzünk és gondozunk. A Debreceni Szakképzési Centrum elkötelezett annak, hogy azon túl, hogy a szakképzésben a munkaerőpiacot támogassa, az ide jelentkező fiatalok számára biztosítson gyökereket és szárnyakat. Gyökereket, amely megismertetik a fiatalokat a hagyományokkal, a szakmán keresztüli értékekkel, és szárnyakat – amely lehetőségeket biztosít fiataljaink számára, hogy a tehetségük kibontakozzon. 

Öröm számomra, hogy a DSZC két intézményének megadatott az a lehetőség, hogy kiállításon keresztül is közelebb hozza a mi mindennapi életünket, közelebb hozza, hogy nagyon sok tehetséges kollégánk és tanítványunk van a vendéglátás és gasztronómia területén, valamint az alkotás területé

– mondta.

Kocsmák és fogadók

– Debrecenben különösen fontos volt mindig is a gasztronómia, vendéglátás, főleg a kocsmák, a fogadók és a csárdák világában,ugyanis ezek egyfajta csúcspontjait jelentették mindannak, amit a debreceni háziasszonyok képviseltek. A háziasszonyok voltak azok, akik megteremtették mindazt, amit debreceni gasztronómiai értéktárnak nevezünk. Az egyik nagy hagyománya gasztronómiánknak a céhek éves mesterasztala, ami azt jelentette, hogy Debrecenben a kiváltságos és meglehetősen gazdag céhek évente összejöttek és megvendégelték tagjaikat, mestereiket köszönetképpen. 

Az asztalon szerepeltek mindazok, amik igazán jónak számítottak a cívisvárosban: ételben, alapanyagban, felszolgálásban 

– osztotta meg Mazsu János, a Debreceni Értéktár Bizottság elnöke.

A tárlat megnyitóján Makai Mária, a Debreceni SZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola igazgatója és Tóth Lajos, a Hajdúsági Gasztronómiai Klub alelnöke is köszöntötte a résztvevőket. – Jó ételnek nevezzük azt, amikor az étel fogyasztása közben néhány szóval megemlítjük, ízletes, finom a harapnivaló. Kiválónak azt nevezzük, amikor az asztaltársaság résztvevői csak az ételről beszélnek. Ennyi idő után semmi más nem hangzik el, csak az, hogy mennyire finom és jó az állaga – emelte ki Tóth Lajos.

A kiállításhoz szakmai tudásukkal a Debrecen Gasztronómiájáért Alapítvány és a Hajdúsági Gasztronómiai Klub tagjai segítették az elmúlt évtizedek farsangjainak hajdúsági receptjeit felkutatni. A tárlat létrejöttében a Debreceni SZC Kreatív Technikumának és a Debreceni SZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola tanárai és diákjai is részt vettek.

A farsangi hagyományokat bemutató tárlat 2024. február 29-éig tekinthető meg az Új Városháza nyitvatartási idejében. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában