Beruházás

2023.12.12. 17:14

Egyedülálló fogászati szimulátorokkal bővült a Debreceni Egyetem

Virtuális környezetben, valósághű eszközökkel is fejleszthetik kézügyességüket, készségeiket a Debreceni Egyetem Fogorvostudományi Kar hallgatói az országban egyedülálló, hétfőn átadott DEnt Skill Laborban.

Haon.hu

Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja és Bágyi Kinga dékán

Forrás: unideb.hu

A Debreceni Egyetem Fogorvostudományi Karán az országban elsőként valósult meg speciális, a fogorvosképzést és a posztgraduális képzést is támogató szimulációs rendszerek beszerzése - számolt be róla az unideb.hu

– Történelmi pillanat ez a kar életében. A Gyakorlatorientált felsőfokú képzések infrastrukturális- és készségfejlesztése a Debreceni Egyetemen című projekthez történő csatlakozásunk lehetővé tette, hogy elsőként Magyarországon beszerezzünk nyolc fogászati szimulátort részben pályázati, részben saját forrásból. Azt gondolom, nagyon fontos egy ilyen manuális szakmában, mint amilyen a mienk, a biztonságos gyakorlási környezet megteremtése, a készségek fejlesztése, és ezzel párhuzamosan egy objektív értékelés biztosítása a képzés során – fogalmazott az átadáskor Bágyi Kinga dékán.

Hasznos tudást adnak

Ezek a speciális fogászatra kifejlesztett szimulátorok a graduális és posztgraduális oktatásban is óriási lehetőségeket adnak a gyakorlásra, amit Európa- és világszerte már alkalmaznak több egyetemen. A hallgatók biztonságos környezetben fejleszthetik kézügyességüket és készségeiket, mielőtt műanyag fogakban, majd a későbbiekben valós betegeken végeznék ugyanezeket a beavatkozásokat.

A szimulátorok
Forrás: unideb.hu

Bágyi Kinga elmondta: a rendszer segítségével a legegyszerűbb fúróvezetési feladatok: alakzatok, formák fúrása, mélység- és nyomatékkontroll megérzésének képessége válik lehetővé, a későbbi bonyolultabb és egyre nehezebb feladatok elvégzése előtt. Lehetőség van valós betegek terápiás beavatkozásainak megtervezésére és előzetes gyakorlásra is, amennyiben a páciens képalkotó diagnosztikai leleteit bevisszük a rendszerbe.

A tanulók teljesítményének objektív mérése, a manuális készségeik változásának paraméterezése, összehasonlítása is meg tud valósulni, ami mindenki számára egy elég egyértelmű, megkérdőjelezhetetlen értékelést biztosít.

Új lehetőségek

– Természetesen ezzel párhuzamosan egy kurrikulum reformot is végre kellett hajtanunk, így az idén felvételt nyert első évfolyam hallgatói már gyakorolhatják és fejleszthetik készségeiket biztonságos és ellenőrzött környezetben második évfolyamtól, a preklinikai, úgynevezett propedeutika blokk előtt – tájékoztatott Bágyi Kinga.

A dékán hozzátette: a fejlesztés új lehetőségeket teremt a debreceni fogorvosképzés számára a nemzetközi szinten is elfogadott, magas minőségű gyakorlatorientált képzés megvalósulásához.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában