Horgászat

2023.12.04. 20:00

Nem fukarkodott idén a hajdú-bihari horgászszövetség, 85 millió forintból telepítettek halat

A 2023-as horgász főszezont értékelte a Hajdú-Bihar Vármegyei Horgász Szervezetek Szövetsége.

Bekecs Sándor

Idén 50 tonna hal került a vármegyei vizekbe

Forrás: Illusztráció: Napló-archív

Bár a tavalyi rekorddöntés elmaradt a vármegyei horgászengedélyek tekintetében, összességében pozitívan értékeli az idei évet a Hajdú-Bihar Vármegyei Horgász Szervezetek Szövetségének ügyvezető elnöke. Cserepes Ernőt többek között a Macsi Balcsi hasznosításának tapasztalatairól, a haltelepítésekről és az engedély nélkül horgászókról kérdeztük.  

Igaz, 2023-ra körülbelül 3 százalékkal csökkent a vármegyei horgászok létszáma, így is több mint 23 ezren váltották ki az engedélyüket az idei évre. Ugyan a tavalyi rekordot nem döntöttük meg, szerencsére messze sem kerültünk tőle

– értékelt az ügyvezető elnök. Elmondta, a főszezon ugyan véget ért, azonban egy fontos teendő még hátravan: 2024. január végén jár le a horgászkártyák jelentős része, ami országosan mintegy 420 ezer horgászt érint. Ennek megléte a feltétele az állami horgászengedély kiváltásának. Ezek megújítását az interneten keresztül, illetve a horgászegyesületeknél tehetik meg a horgászok.

Népszerűvé váltak a gyermekhorgász programok

A vármegyei horgászszövetség egyik újdonsága volt idén a Macsi Balcsi hasznosítása, ahol egyrészt halnevelést, másrészt pedig gyermekhorgász tanodát indítottak el. 

Ez egy nagyon érdekes és tanulságos projektté vált számunkra. Olyan lehetőség, amellyel azokat a gyerekeket, oktatási intézményeket is elérhettük, akiket eddig még nem. 14 horgásztanodai alkalmat tartottunk ott ebben az évben

– mondta Cserepes Ernő. Mint kifejtette, több mint 300 gyereket láttak vendégül a különböző programok alkalmával, a horgásznapközi-táborok végére pedig akkora lett az érdeklődés, hogy az utolsó alkalmon 20 helyett 40 gyereket fogadtak. Mindezek mellett pedig különböző egyesületi rendezvényeknek, szakmai programoknak is otthont adott az egykori Látóképi Tófürdő.

– Úgy gondolom, hogy az infrastrukturális lehetőségekhez képest ez egy teljesen jó eredmény, de már folyamatban van az elektromos hálózat és a vizesblokkok kialakítása, így jövőre komfortosabb körülményekkel tervezhetünk – emelte ki az ügyvezető elnök.  

Huszonötmillió forinttal több jutott haltelepítésre

A telepített halak mennyiségére sem lehetett panasz 2023-ban a vármegyei szövetség vizein. Nemrég mintegy 4,1 tonna halat telepítettek át a Macsi Balcsiról a Keleti-főcsatorna második szakaszára. Ennek 95 százaléka volt ponty, további 4 százalék keszeg, a maradék 1 százalékot pedig ragadozóhalak adták. Az invazív fajokat nem telepítették tovább.

Bár kevesebb horgászjegyet értékesítettünk, az áremelések miatt idén többet, több mint 85 millió forintot fordítottunk a haltelepítésekre. Két-, illetve háromnyaras pontyokat, valamint compókat, süllőket, csukákat és keszegeket helyeztünk a horgászvizeinkbe

– sorolta Cserepes Ernő. Elmondta, 

a tavalyihoz képest 25 millió forinttal többet tudtak erre fordítani, melynek eredményeként 50 tonna hal került a vármegyei vizekbe, szemben az előző évi 39 tonnával.  

Hajdú-bihar, horgászat, haltelepítés, orvhalászok, macsi balcsi
Cserepes Ernő, a Hajdú-Bihar Vármegyei Horgász Szervezetek Szövetségének ügyvezető elnöke beszélt a haltelepítésekről is 
Forrás: Napló-archív

Továbbra is sok az engedély nélküli horgász

Jelenleg öt főállású halőrünk van, valamint további tizenhat társadalmi megbízatású segíti a munkánkat, köztük egy kutyás halőrrel. Október végéig összesen 3500 főt ellenőriztek, melynek eredményeként 284 feljelentés történt, továbbá 154 horgászt figyelmeztettek

 – ismertette a halőri adatokat Cserepes Ernő. Hozzátette, az esetek körülbelül 60 százalékában engedély nélkül horgászók ellen intézkedtek.  

– Tavaly 341 feljelentés volt összesen. Ezt a számot még szerencsére az első tíz hónapban nem értük el, de csak most jön az az időszak, amikor kevesebb horgász megy ki, s a rapsicok felbátorodnak – tette hozzá. Tavaly 10 feljelentés jutott el a bírósági tárgyalásig, jelenleg öt ügyben tart a nyomozás.  

A fentieken túl több mint ezren jelentkeztek idén horgászvizsgára, akik közül 883-an sikeresen teljesítették a követelményeket, továbbá megtartotta a vármegyei szövetség a hagyományos horgászversenyeit is, melyeken évről évre egyre többen méretik meg tudásukat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában